Gå til innhold

Brie-ost


Sax71 - mamma til tre:o)

Anbefalte innlegg

Skrevet

Skal på jenteparty ikveld, og vi skal ha med oss et par oster hver til servering. Jeg kjøpte en bit brie i ostedisk da jeg forsikra meg om at den var lagd av pasteurisert melk. Er det trygt å spise denne trur dere? Den er jo myk... Også kjøpte jeg en Tine kremost - den er vel sikker?? Huff, vanskelig dette her!!

Skrevet

Leste nettop at matportalen ikke anbefalte oss gravide å spise brie ost, selv om den var pasteurisert. Tine-kremost har eg ikke hørt noe om :)

Skrevet

man bør ikke spise myke oster, selv om de er norske og pasteuriserte.

(oppdatere dere, leger og jordmødre!!!)

 

Tine kremost har jeg ikke hørt noe om, men det er ikke myk-ost på samme måte som brie eller camembert f.eks??

det er ost på en annen måte...?? brie og camembert er jo oster som har modnet (eller er mugne..) på en måte, mens smøreoster er vanlig ost der man har gjort noe med konsistensen????

har ikke funnet noe svar på dette med smøre-oster...

aner en ny tråd her...

Skrevet

Hvorfor kan vi ikke spise myke oster??

Skrevet

Pga listeriafare.

 

Tine kremost skal være ufarlig.

Skrevet

jormoren min sier iallefall at jeg skal holde meg unna brie (desverre!)

Skrevet

hva skjer hvis man har spist det? jeg har spist det flere ganger! jeg er helt frisk! kan babyen ha tatt skade av det?

Skrevet

det er vel på grunn av listeriasmitte, men jeg kan ikke nok om det. søk det opp på nettet...

Skrevet

Det skjer sikkert ingenting med dere om du har spist det, så trenger ikke bekymre deg. Men nå vet du jo at du bør unngå mykost fremover.

Sjansen for at du har blitt smittet (eller at fosteret har blitt smittet) er jo ekstremt liten. Da skal du ha vært ekstremt uheldig... Det finnes jo en del som spiser både oster og spekemat mens de er gravide, som regel går det jo bra. Syns ikke offeret er så stort jeg da, så holder meg unna både rått kjøtt og muggost noen måneder.

 

Mange leger og jordmødre forteller fortsatt gravide at de kan spise mykoster så lenge de er pasteuriserte, men det er altså ikke helt oppdatert. Se på matportalen.no.

Jeg hadde lyst å kjefte på legen min da hun insisterte på at jeg skulle spise mykoster bare de var pasteuriserte, men holdt meg ganske i skinnet. Leger og jordmødre er også mennesker, ikke allvitende orkaler, så man kan ikke alltid stole blindt på det de sier

Skrevet

Dette står på www.matportalen.no om gravide, listeria og bla myke oster:

 

"Blant de mikroorganismer som normalt forbindes med matforgiftning er det to som gravide bør være ekstra oppmerksom på: Listeria og Toxoplasma. Disse mikroorganismene kan skade fosteret uten å gi særlig kraftige symptomer hos moren. Eksempel på sykdomstegn hos moren kan være influensalignende symptomer. I verste fall kan en infeksjon føre til spontanabort eller medfødte skader hos barnet.

 

 

Listeria (Listeria monocytogenes) er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer. Bakterien vokser raskt i romtemperatur, men også - i motsetning til mange andre bakterier - ved lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap. Vanligvis er det nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom. Bakterien dør ved oppvarming, men overlever frysing. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet og som spises uten oppvarming. Hvilke matvarer som er aktuelle, kan du lese om lengre ned.

 

 

 

 

Toxoplasma (Toxoplasma gondii) er en parasitt som forekommer i tarmkanalen hos katter. Mennesker kan bli smittet på to forskjellige måter:

 

 

 

 

Ved direkte eller indirekte kontakt med avføring fra katter. Direkte smitte fra katteavføring kan for eksempel skje ved at man gjør ren kattekassen eller klapper infiserte katter. Indirekte kan man bli smittet gjennom mat og drikke som er forurenset med avføring fra katter, for eksempel uvaskede grønnsaker eller frukt. Man kan også bli smittet gjennom kontakt med jord og sand der katter har gravd ned avføringen sin.

 

 

 

 

Ved å spise rått kjøtt fra dyr som er smittet med Toxoplasma. Parasitten finnes i kjøttet hos slike dyr, selv om dyrene ikke viser tegn til sykdom. Parasitten drepes ved at kjøttet gjennomkokes eller -stekes. Den drepes også ved dypfrysing i flere døgn ved minst -18 ° C. Derimot overlever den trolig graving og kaldrøking av kjøtt.

 

 

 

 

Dersom en gravid kvinne smittes for første gang under svangerskapet, kan parasitten overføres til fosteret og forårsake abort, misdannelser eller andre alvorlige skader på barnet, hvis ikke sykdommen behandles i tide. Personer som er smittet tidligere i livet, har antistoffer mot parasitten som beskytter fosteret mot infeksjon. I Norge har mellom 10 - 20 prosent av befolkningen antistoffer mot Toxoplasma. Helsepersonell kan undersøke om hver enkelt gravid har slike antistoffer ved å analysere en blodprøve. Rådene vedrørende Toxoplasma-parasitten gjelder først og fremst gravide som ikke med sikkerhet vet at de har beskyttende antistoffer.

 

 

 

 

Kjøtt

 

I rått kjøtt kan både Toxoplasma og Listeria finnes. Sørg for at alt kjøtt du spiser er fullstendig gjennomstekt, kokt eller grillet. Dette gjelder også hamburgere, kjøttkaker og lignende. Ikke smak på rått kjøtt mens du lager mat. Kjøkkenredskaper som har vært i kontakt med rått kjøtt, bør vaskes før de brukes til annen mat. Oppmalt kjøtt utgjør en større risiko enn annet kjøtt når det gjelder Toxoplasma. Oppskåret kjøttpålegg utgjør også en større risiko enn helt kjøtt når det gjelde Listeria. Unngå derfor oppskåret, vakuumpakket kjøttpålegg mot slutten av holdbarhetstiden. Vakuumpakket kjøttpålegg har flere ukers holdbarhet. Hvis pålegget er smittet av Listeria kan dermed mengden bakterier vokse til skadelig nivåer.

 

 

 

 

Ost

 

Alle oster som varmebehandles godt - som for eksempel ost på pizza, på ostesmørbrød, på lasagne eller i sauser - kan trygt spises av gravide.

 

 

 

 

Listeria er funnet i myke/halvmyke lagrede oster av upasteurisert melk. Upasteurisert melk er ikke varmebehandlet skikkelig, og risikoen for listeriabakterier er derfor stor.

 

 

 

 

Listeria er også påvist i myke og halvmyke oster - som for eksempel Brie og Camembert - og i muggoster som Gorgonzola, selv om disse er laget av pasteurisert melk. Selv om Listeria forekommer svært sjelden i disse ostene, er man helt på den sikre siden dersom man velger å unngå dem under svangerskapet. Hvis gravide likevel ønsker å spise denne type ost, bør den i hvert fall inntas ferskest mulig. Dette skyldes at mengden av eventuelle listeriabakterier stiger over tid og når en topp ved slutten av holdbarhetstiden.

 

 

 

 

Alle andre typer ost anses å være trygge i forhold til Listeria. Smeltet ost av alle typer er trygt. Disse selges som oftest på tube. Listeria trives heller ikke i harde oster som for eksempel "Gouda", "Jarlsberg", "Norvegia", eller i brunost og parmesan. Disse ostene kan derfor trygt spises av gravide.

 

 

 

 

Fisk og skalldyr

 

Gravide bør ikke spise raket fisk - for eksempel rakørret - fordi spesielle forhold ved produksjonsmetoden gir økt risiko for Listeria.

 

 

 

 

Listeria kan også finnes i små mengder i gravet eller røkt fisk. Hvis bakterien får anledning til å vokse, for eksempel i vakumpakket vare med lang holdbarhetstid, så kan bakterienivået bli for høyt. Spis derfor ferskest mulig gravet og røkt fisk. For å være på den sikre siden bør du altså unngå gravet og røkt fisk der holdbarhetsdatoen nærmer seg slutten.

 

 

 

 

Hvis rå fisk, som for eksempel sushi, behandles hygienisk er risikoen liten når det gjelder Listeria.

 

 

 

 

I utlandet

 

I mange land er sjansen for å bli smittet med Toxoplasma langt høyere enn i Norge. Forekomsten av toxoplasmose viser store geografiske variasjoner. Infeksjonen er hyppig i milde og fuktige strøk, sjelden i tørre og varme områder. Land med høy smitterisiko er blant annet Frankrike, Italia, Portugal, Spania og Kanariøyene - der ca. 60-80 prosent av den yngre befolkningen er smittet. Muligheten for å bli smittet er ca. 20 ganger større i sydlige land enn i Norge. I Syd-Tyskland og Østerrike er 40-60 prosent av den yngre befolkningen smittet. De britiske øyer, Nord-Tyskland og de nordiske landene har omtrent samme smitterisiko som oss og reising hit innebærer ingen større risiko.

 

 

 

 

Gravide som velger å reise til land med høy smitterisiko, bør være nøye med spisevanene, unngå kontakt med katter og ta en ny blodprøve tre uker etter hjemkomsten. Hvis du ikke kan følge disse rådene, bør du vurdere om du heller skal bli hjemme."

 

 

 

Skrevet

takk :) skal dra til legen å ta en test i morra!!!!!!!

Skrevet

Slenger meg på her, selv om det er litt på siden av myke oster. Men det gjelder listeria.

 

Jeg var nemlig så uheldig å spise en middag fra Fjordland som inneholdt varmrøkt laks. Jeg kokte fisken før jeg spiste den, men allikevel fikk jeg småpanikk da det viste seg at det muligens ikke var det smarteste middagsvalget jeg kunne tatt. Jeg kontaktet Fjordland, og vedkomne jeg hadde kontakt med dro faktisk ned til stedet der fisken ble tilbredet og snakket med de der. De tar jevnlige listeria-og andre bakterie-prøver for å forsikre seg at ikke dette blir spredt ut på markedet.Heldigvis kunne hun berolige meg med at det ikke var listeria-spor hverken før eller etter fisken min var der.

 

I tiden rundt denne hendelsen (om man kan kalle det det), leste jeg mye om listeria, og dette er hva jeg fant ut:

- Listeriose-bakterien dør ved høye temperaturer, den dør IKKE ved frysing som noen liker å tro.

- Man kan ikke påvise eller utelukke listeriose hos en person om man ikke allerede er smittet og har symptomer. Influensa-symptomer.

- Man kan også være smittet og overført infeksjonen til fosteren uten å ha symptomer selv. Fosteret kan da i verste fall aborteres, få encefalitt(hjernebetennelse) eller hjertefeil.

 

Ikke akkurat oppløftende lesing, men det er nå fakta. Blir så irritert når jeg ser jordmødre osv som sier at det bare er å slenge ditt og datt i frysa så er det trygt. Brie, røkelaks og spekemat smaker ikke noe godt når man vet hva man potesielt utsetter fosteret for.

Men som gravide bør man alltid varmebehandle maten godt før man spiser.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...