Gå til innhold

Her er de oppskriftene og tipsene jeg har samlet. Oppdatert liste 15.08.08


Gjest mphs

Anbefalte innlegg

Denne samlingen ordnet jeg når jeg laget mat til første ungen min.

 

 

 

Middagsretter

--------------------------------------------------------------- ------------ ---------------

Middagsoppskrift/grunnoppskrift

 

1-3 porsjoner / 10 porsjoner

1 potet (ca 60 gr) / 600 gr potet

ca 30 gr grønnsaker (f.eks. 1/2 gulrot) / ca. 300 gr grønnsaker

1/2-3/4 dl kraft/vann eller morsmelk / ca. 3 dl kraft/vann eller morsmelk

20-30 gr kjøtt/fisk / 200-300 gr kjøtt/fisk

evnt. 1 ts olje / 3 ss soyaolje

 

Vask og rens råvarene. Del i biter eller kok dem hele. Kok (trekk) til maten er ferdig. Bland sammen og mos kjøtt/fisk,poteter og grønnsaker. Noen ganger må du tilsette væske for å få most maten. Bruk kokevannet og evnt. mer vann. Reguler tykkelsen med resten av kokevannet/væsken.Skal du dypfryse må du avkjøle maten raskt og fordele mosen i passende posjonspakninger/glass

------------------------------------------------------------------ ---------------------- -----------

Søtpotet med smak av kylling

(fra 6 måneder)

 

1 søtpotet (ca.100 g)

1 gulrot (ca.100 g)

50 g broccoli eller squash

1 kyllingfilet

Litt persille eller basilikum (kan sløyfes)

1 ss smør eller olje

 

Skrell grønnsakene, skjær dem i mindre biter og kok dem til de er møre.

Skjær kyllingfileten i mindre biter, og tilsett dem når grønnsakene er nesten ferdigkokt.

Mos alt sammen og spe med kokevannet til konsistensen er passe.

Har du urter, kan det smake godt i denne retten.

Tilsett olje eller smør.

 

--------------------------------------------------------------------------------- -----------------

KALKUNMIDDAG

(fra 6 måneder)(denne er for om man har dårlig tid, jeg har ikke prøvd den selv)

 

1 pk naturell kalkunpålegg i skiver

1 dl ris

1 rød paprika

1-2 ss smør

vann

 

Kok opp risen med 2 dl vann (ikke salt). Kutt paprikaen og kalkunen i biter. Ha alt sammen i en bolle, og mos med stavmikser. Spe med vann underveis.

 

---------------------------------------------------------------------------- ---------------------

 

Gryte med kjøtt og eple

(fra 6 måneder, gir 2-3 porsjoner)

 

 

50 g mørt kjøtt ( kalv, okse, lam eller annet)

2 gulerøtter

2 selleri stenger

½ eple eller 3 svisker uten stein

1 ss olje

1 dl vann

Litt persille

 

1-2 kokte poteter eller smuler av brød eller kavring.

 

Skjør kjøttet i terninger.

Skrell og skjær gulrot og eple eller svisker i store biter og sett det tilside.

Ha olje i en kjele og sett den på middels varme.

Legg kjøttet i oljen når den er blitt god og varm.

Snu kjøttet, pass på at det ikke blir brunt, men grått.

Ta kjelen av varmen og avkjløl noe.

Hell i vann og sett kjelen tilbake på platen.

La blandingen småputre i 10 minutter.

Legg i gulrot, selleri og eple eller svisker.

Rør om, og fyll på mer vann i kjelen hvis vannet har fordampet.

La blandingen koke i ca. 15 minutter, eller til kjøttet kjennes mørt.

Hakk persille, ha den oppi og la den få et raskt oppkok før du tar kjelen av platen.

Mos innholdet til passe konsistens.

Som tilbehør kan retten tilsettes kokt potet som moses med gaffel, eller smuler av brød og kavring som blandes godt inn i gryteretten.

 

--------------------------------------------------------------------------

 

Tomat og kjøttsaus (Mange porsjoner,fra 7 mnd)

 

400g kverna kalvekjøtt eller annet kjøtt

1 middels stor løk

3 fedd hvitløk

2 bokser hermetiske tomater

En dæsj tomatpurè

2 ts fruktose

Litt pepper

Oregano

Basilikum

 

Mikses i hop og kokes godt i jerngryte/kaserolle. Den blir ganske flytende, så kok det uten lokk så noe av vannet damper bort. Med litt ekstra salt er dette god voksenmat også. Det som er greit med denne er at det er relativt enkelt å få tak i økologiske ingredienser om en ønsker det.

 

Kan serveres på flere måter. Sammen med råris (upolert ris, fullkornsris) og mais. (Mos alt med stavmikser) Eller med en potet og ei gulrot i tynne skiver og kokte det i 2-3 minutter. Så tilsette 2-3 ss kjøttsaus og mos med stavmikser.

 

Kan fryses i isterningsbrett og has over i boks med lokk når de er fryst.

 

-------------------------------------------------------------------------------- ---

 

Kylling fra kardemomommeby

(fra 7 måneder, gir 2-3 porsjoner)

 

(2-3 porsjoner)

1 dl vann

1 kyllingfilet

1 potet

1 gulrot

1 ananasring

1 ss olje

1/2 ts kardemomme

 

Kok opp vannet.

Kutt potet og gulrot i små biter og kyllingen i terninger.

Ha alt oppi vannet å la det koke i ca 10 min (kanskje noe mer)

Ha i ananas mot slutten av koketiden

Tilsett olje og kardemomme

Mos til ønsket konsistens

------------------------------------------------------------------------------ ------------------------

 

Kyllelikokoskylling

(fra 8 måneder, gir 2-3 porsjoner)

 

1 stor kopp kokt pasta eller ris

 

1 ½ dl vann

1 middels stor gulerot

¼ stangselleri

1 ring ananas eller ½ eple

½ kyllingfilet

1 ss kokosmasse

½ dl mm/mme, eller vanlig melk for større barn

½ ss olje

 

Kok pasta ellet annvisningen på pakken.

Kok opp vannet og ha i gulrot som er skåret i små terninger.

Tilsett stangseleri i små biter.

Skjær kyllingkjøttet og frukten i små terninger.

La gulrot og selleri koke i 10 minutter før du har i frukt, kylling og kokos.

Kok i ytteligere 10 minutter. Kyllingkjøttet skal ha en grå farge.

Bruk om nødvendig stavmikser eller food prosessor for å få most det kokte kjøttet.

Tilsett melk, olje og ferdigkokt pasta eller sis før servering.

( om barnet ikke liker store, biter mos alt sammen)

 

------------------------------------------------------------------------------- -----------------------

 

 

 

FISKEMIDDAG

 

3 tykke skiver fiskepudding, eller 4 fiskeboller

2 kokte potetes

1/2-1 gulrot (kokt eller revet)

2 ss smør

vann

 

Spe med vann etterhvert, mens du moser det eller stavmikser det. Alt ettersom ønsket konsistens. (Klumper eller ikke klumper).

 

----------------------------------------------------------------------------- -------------------------

Fisk

(fra 7 måneder, gir 2-3 porsjoner)

 

400 gr laksefilet

800 gr poteter

400 gr gullerøtter

litt purreløk og dill og sitronsaft

 

Kuttet purreløken i små biter og hadde oppi med grønnsakene så det skulle sette litt god smak på kokevannet som jeg skulle spe med etterpå.

Mos som ønsket.

-------------------------------------------------------------------------------- ---------------------

 

Middagsrett (fra 8 mndr)

 

1 potet

1/2 gulrot

1 dusk med brokkoli

litt kjøtt (oksestek/kylling)

1 øseskje med spaghettisaus

 

Kok grønnsakene til de er møre (spar på kokevannet). Ta alt i en bolle,og bruk stavmixer til å blande alt,spe ut med litt av vannet grønnsakene kokte i,og ta spaghetti saus oppi til det er en passe konsistens.

----------------------------------------------------------------------------- -----------------------

Denne kan brukes som spagettisaus til oppskriften over.

 

5 skoldete tomater

1-2 gullerøtter

Basilikum

Litt hvitløk

1 ts tomatpurre

------------------------------------------------------------------------------ -----------------------

Pasta penne m/tomat og squash

 

5 Tomat(ta av skallet ved å skolde de)

1 Squash

6 Gulrot

1/4 Løk

2 kopp Kokt pasta

1 kopp Kokt ris

1ss tomatpurre

Basilikum smak til(jeg brukte fersk)

1 ss kaldpresset rapsolje

-------------------------------------------------------------------------------- -----------------------

 

Torsk med grønsaker (inneholder melk og fisk - vent til ett års alder)

 

125 gr. poteter i terninger

125 gr. gulrøtter i biter

125 gr. torsk

3 hele pepperkorn

1 laurbærblad

1 persillegren

1 dl melk

1 ss smør

1 tomat, skoldet, renset for frø og skinn

 

Damp grønsakene til de er møre, ca. 20 minutter. I mellomtiden trekker du fisken i melka sammen med pepper, laurbærblad og persille. La trekke i 5 minutter ca. Kast urtene. Sil av melka, men ta vare på den. Sjekk fisken for bein. Smelt smøret i en panne og fres tomaten. Ha i fisk og grønsaker (uten kokevannet). Ha i omtrent halvparten av den kokte melka. Mos. Begge porsjonene er store og kommer fra boka "First Meals" av A. Karmel.

--------------------------------------------------------------------------------- ------- -------------

GRØNNSAKER

 

Potetmos / gulerotmos 1-2 porsjoner

1 potet, 1 gulerot , 1 ss MM eller MME og 1ts olje

------------------------------------------------------------------------------------ ---- --------------

 

Kålrot- og potetmos 2-3 porsjoner

 

100 g kålrot

2 poteter

ca 1dl vann

1 ss hakket persille

ca 2 ss olje

1/2 dl MM eller MME

------------------------------------------------------------------------------------- --- --------------

Potetmos

 

Kok potetene uten å ha salt i vannet. Skrell og del opp de kokte potetene. Mos.

Spe med morsmelk/morsmelkerstatning til passe konsistens. Tilsett litt fett i form av olje eller usaltet meierismør. Finhakket kruspersille eller dill setter god smak. Litt eldre babyer kan også få mos med --ørlite kokt hvitløk i.

-------------------------------------------------------------------------------------- -- --------------

 

Søtpotet (fra 4-5 måneder, gir 1-2 porsjoner)

 

Søtpotet har en god, søt smak, og kan godt spises for seg. Smøret gir retten et høyere energi-innhold, men søtpoteten er like god uten.

ca 60 g søtpotet (som størrelsen på en potet) 1 ts smør

Vask søtpoteten godt før du koker den i vann på samme måte som du koker vanlig potet (eventuelt dampkok). Søtpoteten er ferdig kokt når du uten problem kan stikke en kniv gjennom den.

Fjern skallet, og mos med gaffel eller annet.

Bland mosen med litt margarin.

Spe med morsmelk eller vann hvis mosen er for tykk.

----------------------------------------------------------------------------------- ----- --------------

 

Grønnsaksmos

 

100 gr grønnsaker (poter, blomkål, kålrot, gulrot, brokkoli) - 1/2-1 dl vann eller morsmelk

Begynn med potet og en type grønnsak. Etterhvert kan flere grønnsaker blandes med potet. Kok potet og grønnsaker møre. Mos dem og spe med væske til passe konsistens. Mange babyer liker å få mais i slike grønnsaksblandinger. Mos godt med stavmikser i begynnelsen.

---------------------------------------------------------------------------- --------------------------

 

Maispurè ( fra 6 mnd, tilberedningstid 15-20 min. Kan fryses )

 

Her er en enkel oppskrift som selv de aller minste barna kan prøve seg på.

1 stor boks mais

2 ss margarin

0.5 dl morsmelk eller MME

3 ts semulegryn

Kok maiskornene i 5 minutter. Smelt margarin i stekepanne. Når margarinen er gyllen tilsetter du de kokte maiskornene. Fres i noen minutter. Rør inn semulegryn. Tilsett melk. Kok dette i stekepannen noen minutter. Blir pureen for tykk, tilsett mer melk. Avkjøl. Nå kan pureen moses. Bruk gjerne stavmikser. Alternativt kjøkkenmaskin, hvitløkspresse, eller en gaffel.

--------------------------------------------------------------------------------- ------- --------------

 

Middagsmos av høstens rotgrønnsaker (Fra 6 mnd, gir ca 6 porsjoner)

 

De minste sjarmtrollene er ofte begeistret for rotgrønnsaker, på grunn av den naturlige søtsmaken. Grønnsakene er rike på betakaroten, fiber, folat og C-vitamin. Retten kan fryses.

2 gulrøtter

2 nypoteter

1/4 kålrot

1 liten nepe

Skrell og hakk grønnsakene i mindre terninger. Ha grønnsakene i en kjele og dekk så vidt med kokende vann. La retten koke over middels varme i ca. 20 minutter, til de er møre. Mos grønnsakene til en jevn puré med omlag 1 dl av kokevannet. Om barnet liker litt fett, kan du tilsette noe olivenolje eller soyamargarin.

--------------------------------------------------------------------------- ------------- --------------

 

Tomat og blomkål (12-14 mndr)

 

150 gr. blomkålbuketter

250 gram tomater uten frø og skinn (skoldes og renses)

2 ss smør

1,5 dl. revet ost

Damp blomkålen i 10-12 minutter. Smelt smøret i en panne, ha i tomatene og la dem falle sammen. Ta det av varmen og la osten smelte inn. Ha i blomkål og mos.

------------------------------------------------------------------------------------ ---- --------------

 

Linsegryte (3 porsoner, fra 8 mndr)

 

Olivenolje

1 rød løk

boks hakka tomater

1 blomkål

2 dl røde linser

buljong og basilikum

 

Ha i litt olivenolje i en gryte. Hakk løken og fres denne. Tilsett tomatene. Ha i blomkålen delt i buketter og la dette putre i ca 10 min. Kok 2 dl. skylte røde linser i en annen gryte. Sil av vannet og ha i gryta. Tynn ut med litt vann og krydre med buljong og basilikum. Mos og server.

--------------------------------------------------------------------------------- -------------------

 

FRUKT

 

Barnet kan også få RÅ fruktmos når det blir større. Riv litt eple/pære på den fineste raspen på råkostjernet. Den aller enkleste mosen du gi barnet, må vel være bananmos. Bare ta og skrap med en teskje på bananen til du får passe munnfuller.

----------------------------------------------------------------------------- -------------------------

 

Dessert: svisker eller aprikos kokt opp og mosa med litt av kokevatnet.

----------------------------------------------------------------------------- -------------------------

 

Pære- og sviskemos

 

Skrell og del opp to pærer i småbiter

Kok bitene i litt vann, sammen med to svisker i ca 5 min

Fjern sviskene nå, med mindre du vil lage et avføringsmiddel!

Sil av safta og mos de kokte pærebitene

Kokevannet kan brukes senere til å koke grøt på, så får den ekstra god smak!

Prøv det samme med eple/aprikos!

--------------------------------------------------------------------------- ---------------------------

 

Digg fruktmos

 

4 bananer

1 stor, moden mango.

Skrell mangoen og kjør alt i blenderen på full styrke.

Frys ned i porsjonspakninger

----------------------------------------------------------------------- -------------------------------

 

Eplemos (stor porsjon)

1 kg eple

1-2 dl vann

 

Vask eplene og fjern frøhuset. Del dem opp og kok sammen med vannet til det er mørt. Mos eplene i kokevannet gjennom en sikt. Spe med litt mer vann eller melk til passe tykkelse. Som regel trenger du ikke å søte mosen, bruk i så fall fruktose og minst mulig. Mosen er greiå fryse.

 

-------------------------------------------------------------------------------- -----------------------

Fruktmos

 

1 eple

1 pære

1/2 banan

1/2 ts kanel

 

Delte eplet og pæren i biter og kok det med 1-2 dl vann til det blir mørt, silte av vannet og ha frukten oppi en food prosesor sammen med banan og kanel og 3 ts av vannet frukten hadde kokt oppi.

(*Keiko og god jenta* )

 

---------------------------------------------------------------------------------- --------------------

 

BÆR

 

Sensommerens delikate bær, som bringebær, bjørnebær og solbær, forebygger hjertesykdommer. Bærene hører også til de fruktene som inneholder mest fiber. I tillegg til smaksopplevelsen er de spennende å se på og kjenne på. Hell noen bær i en kopp, og barnet får trene opp fingergrepet.

 

------------------------------------------------------------------------- ------------- ----------------

 

Frukt- og bærmos ( fra 6 mnd, gir 1 porsjon)

 

Bruk 75-100 g bær eller frukt f.eks. banan, fersken, solbær, blåbær,

bjørnebær, bringebær, multer Velg en eller flere sorter bær/frukt. Skrell frukten og fjern kjerner før du moser. Serveres straks eller dypfrys mosen.

---------------------------------------------------------------------------------- ------ --------------

 

Andre typer mos:

 

Du kan bruke friske eller frosne bær av blåbær, solbær, bringebær, molter eller jordbær (sistnevnte kan gi allergiske reaksjoner). Mos bærene gjennom en sikt eller med gaffel/skje. Sukre forsiktig. Syntes barnet mosen blir for syrlig, kan du prøve med melk på.

------------------------------------------------------------------------------------- -----------

 

ANNET

 

 

Grønnsakspuré med eple, (2-3 porsjoner, fra 6 mnd)

1 bukett brokkoli

1 liten potet

1 bit squash

1/2 revet eple

 

Grønnsakene skjæres i biter. Kok dem i vann i ca. ti minutter, til de er møre. Mos til passe konsistens. Tilsett litt revet eple. Denne pureen er stappfull av jern og vitaminer. Konsistensen på mosen kan varieres etter hvor gammelt barnet er.

------------------------------------------------------------------------------------- --- --------------

Rå gulrot med eple ( fra 6 mnd, gir 1 porsjon)

 

Vitamin A i gulroten blir best utnyttet om barnet får i seg noe fett samtidig. Det er fordi at vitamin A er et fettløselig vitamin, og vitaminet suges lettere opp i tarmen sammen med fett.

½ gulrot

½ eple

1 ts olivenolje

 

Vask og skrell gulroten og eplet. Riv dem på den fineste raspen på rivjernet.

Tilsett olje.

Gi salaten et raskt oppkok hvis barnet ikke har fått tenner til å tygge salaten.

-------------------------------------------------------------------------------- -------- --------------

 

Avokado med frukt (Stavmikser er tingen!)

1/2 banan

like mye avokado

2 ss revet eple

1 ss MM eller MME

------------------------------------------------------------------------------------- --- --------------

 

TIPS OG RÅD

 

Noen råd for matlagningen:

 

Bruk råvarer av vanlig god kvaltitet

Bruk ikke salt før barnet er ett år, deretter bare små mengder

Bruk aldri vann fra varmtvannsspringen

Maten bør spises når den er nylaget, evnt. nytint og varmet. Hold aldri maten varm over lengre tid.

Rester av spedbarnsmat bør ikke brukes om igjen.

 

-------------------------------------------------------------------------------- ------ -----------

Jeg fryser i plastikkbokser som jeg har kjøpt på biltema de er 250 ml og jeg har de ca. halvfulle. Hun er nå 8 mnd.

Det varierer hvordan jeg tiner opp maten, noen ganger tar jeg maten opp og setter i kjøleskapet (hvis jeg vet hva jeg vil servere dagen etter gjør jeg slik). Andre ganger tar jeg maten i microen på tineprogram.

For å varme opp maten bruker jeg alltid micro hjemme.

--------------------------------------------------------------------------------- -

Du kan gjerne tilsette litt kaldpresset rapsolje i maten, det blir anbefalt til barn som trenger litt ekstra.

 

 

----------------------------------------------------------------------------- -----------------------

Matens holdbarhet i fryseren:

 

Lamme- og storfekjøtt kokt 4 mnd.

Svinekjøtt kokt 1 mnd.

Hønse- og kyllingkjøtt kokt 3 mnd.

Fisk kokt 2 mnd.

Grønnsakspureer kokt 1-2 mnd.

Fruktpureer 1 år.

 

----------------------------------------------------------------------------------- -----------

Barnevenlige urter

 

* dill

* koriander

* lauberblad

* Basilikum

* Persille

* Timian

 

Barnevenlige krydder

 

* Kanel

* Kardemomme

* Muskatt

* Ingefær

* Hvitløk

--------------------------------------------------------------------------------- ---------------------

 

Disse oppskriftene og tipsene har jeg samlet fra venner, bøker,nettet, ene fra en annen her inne og noen har jeg laget.

Kanskje noen av dere andre også vil ha nytte av dem.

Og hvis dere har noen egne skriv dem gjerne inn her slik at vi kan dele med hverandre.

 

Mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Fortsetter under...

  • 1 måned senere...

I dag har jeg laget:

potet

mais

gulrot

sellerirot

hvitløk

kyllingfilet

kaldpresset rapsolje

 

Hadde ikke i krydder for det ble så god smak med maisen i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
  • 1 måned senere...

Bare noen spørsmål:

 

1. Dere skriver at det er viktig å avkjøle raskt dersom vi skal fryse. Vil det si at jeg bør mose det i blenderen mens potetene og grønnsakene fortsatt er varme? Og så helle den varme mosen rett i glass, og sette dem i fryseren mens det enda er varmt?

 

2. Kan jeg bruke mais direkte fra maisboks? (Uten å koke den, bare helle den også i blenderen?)

 

3. Hva med svinefilet? Er det greit å få most opp?

 

Har en ELENDIG blender har jeg funnet ut... AARRG! Noen tips til en god en, som også er god til isbeter og frossen frukt/ frosne bær? (Vår forrige knuste da jeg skulle knuse frosne jordbær, og den vi har nå lager rar lyd bare jeg har varme poteter oppi...)

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...

1. Mose mens den er varm og kjøle maten ned i vannbad. Ha maten over i små beholdere når den er avkjølt og putt i fryseren.

 

2.det kan du bare skyll av den først.

Jeg har likevel brukt å koke den litt først.

 

3.Allt av kjøtt går helt fint å mose bare pass på at den er kokt lenge nok.

 

Jeg har og hadde en boks som fulgte med stavmikseren min og jeg har brukt. Har hatt den i 4,5 år nå og fungerer fint enda.

 

Ser det er lenge siden du spurte, men greit med svar uansett. Kan jo være noen andre lurer også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...