"husmor"med lille Nora Skrevet 13. august 2008 #1 Skrevet 13. august 2008 er det farlig for små barn?? og hva er nittrit? eller hvordan det skives. Trodde leverpostein var et sundt og godt pålegg for små eg...
Kanskje snart? *igang igjen * Skrevet 13. august 2008 #2 Skrevet 13. august 2008 Hehe ja si det..Jeg fikk mye av det som liten, og har ikke tatt skade (saa vidt jeg vet ;-) ) Alt er farlig i for store doser...
"husmor"med lille Nora Skrevet 13. august 2008 Forfatter #4 Skrevet 13. august 2008 ja vet alt kan vøre farlig i store doser.. men leverpåstei på skiven 1 gang til dagen har vel ikke noe skade.. virker osm "alt" er farlig for tiden... hehe.
Miramor Skrevet 13. august 2008 #5 Skrevet 13. august 2008 Fra Matportalen: Tilsetningsstoffer: Helsefrykt og helsefare Nitritt/nitrat Tips en venn Utskriftsvennlig versjon Forfatter: Mattilsynet Publisert: 06.12.2005 Sist oppdatert: 06.12.2005 - 14:21:34 Stoffer: kaliumnitritt (E249), natriumnitritt (E250), natriumnitrat (E251) og kaliunitrat (E251). Hensikten med nitritt/nitrat er at de virker effektivt mot dannelsen av botulismebakterier og at de er fargestabiliserende. Norske myndigheter har vært meget restriktive i sin godkjennelse av nitritt/nitrat som konserveringsmidler. Årsaken til dette er at nitrat reagerer raskt med aminer i kjøttprodukter og danner nitrosaminer. Noen av disse kan være kreftfremkallende. Norge regulerte tidligere hvilken mengde som var tillatt å tilsette i produktet. EUs regelverk regulerer derimot restmengde av tilsetningsstoffene i produktene, noe som for de fleste tilsetningsstoffer er en fordel, men ikke for nitritt/nitrat. Stoffene brytes raskt ned i produktene, og det er ingen lineær sammenheng mellom tilsatt mengde og den resten vi finner igjen i produktet. Det er derimot en sammenheng mellom tilsatt mengde nitritt/nitrat og den mengde nitrosaminer som dannes. Norge har søkt om å få unntak fra EUs regler for nitritt/nitrat. I søknaden henviste Norge til EUs vitenskapelige komité for næringsmidler som i sine vurderinger ikke støttet EUs måte å regulere stoffene på. Norge fikk avslag på søknaden. Danmark som også søkte om unntak og fikk avslag valgte å gå til sak mot EU-kommisjonen. Norge deltok da som "med-saksøkere" i saken. I påvente av dommen valgte både Norge og Danmark å ta inn EUs regler for nitritt/nitrat. Coop Norge, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Næringsmiddelbedriftenes landsforbund, Kjøttbransjens landsforbund og Norsk Kjøtt uttalte i den forbindelse at ikke ville endre dagens praksis med hensyn til bruk av disse stoffene i næringsmidler på det norske markedet, selv om EUs regelverk ble tatt inn i norske bestemmelser. Forbrukerrådet mente at uttalelsen ivaretok norske forbrukeres interesser på en god måte. EU-domstolen dømte til fordel for Danmark (og Norge). I etterkant av dommen ba EU-kommisjonen EFSA om å vurdere nitritt/nitrat på nytt. EFSA gjorde det og i sin vurdering 26. november 2003. (Klikk her for vurderingen) konkluderer de med følgende: - nitritt/nitrat har en effekt mot mikroorganismer - tilsetning av 100-150 mg/kg er vanligvis tilstrekkelig for å oppnå effekt - inngående mengde bør reguleres da det ikke er sammenheng mellom inngående mengde nitritt/nitrat og restmengde nitritt/nitrat i produktet. - Regulering av restmengde nitritt i næringsmidler er at begrenset verdi I etterkant av denne vurderingen har EU-kommisjonen utarbeidet forslag til endring av reguleringen av nitritt/nitrat. Denne regulerer inngående mengde nitritt/nitrat i kjøttprodukter, med unntak av enkelte tradisjonelt framstilte produkter som tørrsalting av bacon.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå