Gå til innhold

Fant disse oppskriftene


Anbefalte innlegg

på hjemmelaget mat på nettet et sted.. Har prvd noen, kylling retten glir ned her hvertfall.. Vet ikke helt om jeh vil gi fisk enda, men tenkte hvertfall å dele litt oppskrifter her.. Noen andre som har?

 

 

Potetmos grunn-oppskrift

fra 6 måneder, gir 1-2 porsjoner

1 potet

1 ss vann eller morsmelk

eventuelt 1 ts olje/smør

 

Kok poteten. Press den gjennom en sikt med en skje, eller mos den med

en gaffel.

Spe med vann (bruk kokevannet fra poteten hvis du skrelte poteten før

koking) eller morsmelk, til konsistensen er slik barnet liker den.

Tilsett eventuelt olje eller smør.

 

Potet- og brokkolimos/kålrotmos

(1-2 porsjoner)

I startsfasen kan barnet få smaksprøver av potet og en type grønnsak om gangen. Etterhvert kan du mikse sammen flere grønnsaker i samme rett.

1 potet (ca 60 g)

40 g brokkoli eller kålrot

ca 1 dl vann

1 ts olje (olivenolje eller solsikkeolje)

Vask og skrell grønnsakene. Kok opp vann, og kok grønnsakene til de er møre.

Mos grønnsakene og spe med kokevannet til konsistensen er passe. Tilsett olje.

 

 

 

Avokado og banan

(fra 6 mnd, gir 1-2 porsjoner)

Denne snarretten metter godt og er fin å ha med seg på tur. I butikken gjelder det å velge en avokado som er fast, men likevel gir etter for et lett trykk på toppen og i bunnen. Du kan erstatte banan med finrevet pære, moset honningmelon eller og en melon.

 

½ avokado (moden)

¼ -1/2 banan

Vask avocado godt, og del den på langs.

Sett en stor kniv i steinen og vri den ut av kjøttet.

Grav ut fruktkjøttet med skje, mos det med en gaffel.

Mos bananbitene med avokadomosen.

Spe eventuelt med 2 ss brystmelk eller morsmelkerstatning.

Mosen er nå blitt deilig puré som legges tilbake i det tomme skallet for servering.

 

 

Gryterett med oksekjøtt og eple

(fra 7 måneder, 2-3 porsjoner)

Et eple gir en god søt smak som passer godt i gryteretter. Denne smaken er som krydder for små barn. Velg et eple som ikke er for surt. Sellerien smaker enda bedre om du ”skreller” av det ytterste tynne skinnet. Lag gjerne en dobbel porsjon og dypfrys.

 

50 g mørt oksekjøtt

2 gulrøtter

½ stangselleri

½ eple

1 ss olje

1 dl vann

litt kruspersille

1-2 kokte poteter

 

Skjær kjøttet i terninger.

Skrell og skjær gulrøttene, sellerien og eplet i store biter.

Sett en gryte på middels varme med olje som dekker bunnen. Legg kjøttet i oljen når den er blitt god og varm.

Snu kjøttet, og pass på at det ikke blir brunt. Kjøttet skal bli grått.

Ta gryten av varmen, og avkjøl noe. Ha i vann, og sett gryten tilbake på

platen.

La blandingen småputre 10 minutter.

Legg i gulrot, selleri og eple. Rør om.

Fyll på med litt mer vann i gryten hvis vannet har fordampet. La blandingen koke ca 15 minutter, eller til kjøttet kjennes mørt.

Hakk litt persille og la den få et raskt oppkok før du tar gryten av platen.

Mos maten i kjøkkenmaskin til passe konsistens.

Ha i potet eller dryss tørre brødbiter i gryteretten før servering.

 

Kylling fra Kardemommeby

(fra 7 måneder, gir 2-3 porsjoner)

 

Den saftige kyllingretten vil barnet garantert svelge i seg så fort han eller hun bare makter.

1 dl vann

1 kyllingfilet

1 potet

1 gulrot

1 ring ananas (eller ½ eple)

1 ss olivenolje (ekstra virgin)

½ ts kardemomme

Kok opp vannet.

Skjær kyllingen i terninger.

Skjær poteten og gulroten i små biter.

Ha kyllingen i det kokende vannet sammen med potet- og gulrotbitene og la det koke forsiktig ca 10 minutter under lokk.

Ha i oppdelt ananas-ring rett før retten er ferdig kokt.

Hell i olivenolje og kardemomme.

Ta gryten av kokeplaten.

Mos maten til passe konsistens.

 

 

Hvit fisk i folie

(fra 7 måneder, gir 2-3 porsjoner)

 

Barn fra familier som er disponert for allergi, bør være varsomme på fisk. Epler og gulrøtter er ypperlig mat nå på høsten, nyplukket og saftige. Tilberedes middagen med "matpakkemetoden", går det raskt, og næringsstoffene bevares også godt.

1 ts olivenolje

50 g torsk, sei eller annen hvit fisk

3 ss finrevet gulrot

3 ss finrevet eple

1 kokt potet (eller kokt ris)

Smør et bakepapir /aluminiumsfolie med olivenolje. Anrett fisken på bakepapiret /aluminiumsfolie . Legg finrevet gulrot og eple over fisken. Pakk maten godt inn, og legg "matpakken" forsiktig over poteter eller grønnsaker som står og koker, eller bruk dampkoker.

Etter ti minutter kan du se etter om fisken er gjennomkokt. Mos fisken og grønnsakene sammen med potet eller ris.

 

 

Oppskrift risgrøt!

2 dl vann

ca ½ dl rismel

1 ts vegetabilsk olje eller smør

morsmelkserstatningspulver

til de 2 dl vann

(se dosering på pakken)

Kok opp vann og rismel mens

du pisker godt. La det koke

3-5 minutter under jevnlig

omrøring.

Tilsett fettet og avkjøl grøten til spisetemperatur, før du pisker

inn morsmelkerstatningspulveret.

Server grøten!

 

 

Hjemmelaget fruktgelé

(fra 8 mnd, gir 3-5 porsjoner)

Desserten kan anbefales når du får besøk av matglade venner.

De kan velge om de vil ha bare banan, eller banan og bjørnebær/blåbær blandet.

 

5 plater gelantin

1 banan

50 g bjørnebær/blåbær

3 dl vann 1/2 dl rød saft

Først av alt kan du klippe opp gelantinen og legge den i bløt i kaldt vann, ca 10 minutter.

Skrell bananen og skjær den i passe store biter.

Legg banan og bjørnebær/blåbær i bunnen av en bolle.

Kok opp 1 dl vann. Løs opp gelantinen i det kokende vannet. Avkjøl

Bland saften med resten av vannet (2 dl), og bland det med den oppløste gelantinen.

Hell blandingen over frukten som ligger og venter i bollen. Sett den på et kjølig sted slik at desserten stivner.

 

 

Tropisk frukt

(fra 6 måneder, gir flere porsjoner)

1 stor banan, skrelt og hakket

1/2 liten ananas, skrelt og skjært i terninger

2 ss naturell yoghurt

6 isbiter

Mos alt sammen i en mat prosessor og server. Dette er en deilig og frisk dessert som ikke er tilsatt sukker. Ananas kan erstattes med kiwi.

 

 

Eplegrøt

(fra 6 måneder, gir 1 porsjon)

Eplet bør ikke være for surt. Ønsker barnet noe variasjon, kan du bytte

eple ut med pære, plommer, eller annen frukt. Samme fremgangsmåte.

 

1 eple

1 ts maisenna

½ dl vann

evt litt sukker

 

· Vask og skrell eplet, fjern kjernehuset og skjær eplet i terninger.

· Gi dem et raskt oppkok i en liten kjele.

· Tilsett maisenna oppløst i vann når eplet koker.

· Tilsett litt sukker hvis grøten smaker surt.

· Den kan også serveres med litt morsmelk/ morsmelkerstatning

 

Lenke til kommentar
https://forum.klikk.no/foreldre/topic/138417236-fant-disse-oppskriftene/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...