Gå til innhold

Komplikasjoner ved graviditet i moden alder


Gunn1

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Hei! Kan ikke hjelpe deg med linker, kun snakke av erfaring. Antar at det er helt forskjellig fra person til person. Første gang jeg var gravid var jeg 25. Nå er jeg 41 og venter nr 5. Fikk også et barn for 2 år siden. Eneste forskjellen jeg merket var at det var litt tyngre for kroppen, og at jeg ikke "spratt" rundt like lett nå. Ellers har det for meg vært kjempegreit å være gravid i moden alder. Antar jeg er i normalt god form. Trener ikke, men er aktiv med dans og går litt tur og sånt:) Unner meg også å jobbe mindre utenfor hjemmet nå. Lykke til!

Grunnen til at jeg spør er at det ofte florerer med antakelser om at når du er over 40 så medfører det så masse komplikasjoner og stor risk for å født barn med Downs etc. Siden jeg selv har født 2 barn i moden alder uten komplikasjoner så har jeg mine egne erfaringer å bringe med meg men ønsker også å lese fakta om akkurat disse tingene. Min fastlege og jordmor under begge svangerskap nevnte ikke komplikajsoner i det hele tatt.

Skjønner. Både denne og forrige gang har jeg vært hos privat gynekolog og da tatt en innvendig ul ca. uke 10. Har spurt henne om dette og da fått til svar at selvom sjansene for f.eks Downs øker, er de fremdeles svært små. Har fått inntrykk fra henne ihvertfall at det ikke er noe spesielt å tenke på eller bekymre seg for, da det stort sett går bra(som i de fleste svangerskap). Personlig lurer jeg vel litt på hvor reell denne faren faktisk er. Men vi mnsk. er jo så forskjellige og forholder oss vel forskjellig til dette også. Andre type komplikasjoner har jeg heller aldri hørt noe om hverken av henne eller jordmor. Finnes vel sikkert noe statistikk eller noe på dette...

Annonse

Hei

Lette og lenge etter linker ol. om tema, men fant lite.

Jeg var og veldig bekymret for dette med alder lenge. Var til duotest,og fikk viteat alt var ok. Likevel var det mange som stressa meg veldig med komentarer om at en blir regnet som førstegangsfødende, og at fødselen ble veldig tung når en er eldre. Tok mot til meg og snakka med jordmor om dette. Hun hadde hørt det meste før. Men var veldig bestemt på at disse tingene IKKE kom fra fagfolk. "For oss fagfolk er alder ingen komplisernde faktor" sa hun. En blir ikke regnet som førstegangs, kroppen glemmer ikke tidligere fødsler osv. Var så deilig å høre, nå gleder jeg meg til fødsel, og til å bli moden mamma på 39.

Dette var akkurat det jeg trengte! Jeg opplever også ofte at "alle andre" er bekymret på vegne av meg. Selvom jeg prøver å stå imot, kjenner jeg allikevel at det påvirker meg,-og også alle innleggene om duotester og fostervannsprøver. (uten å støte eller kritisere noen!!) Takk!

Hei.

 

Jeg var 47 år når jeg fikk mitt 4 barn.Hadde høyt blodtrykk før jeg ble gravid og gikk på tabletter for dette og var da selvfølgelig som legen sa et rissikosvangerskap, men jeg var like sprek som da jeg var 24 år jeg og måtte slutte med blotrykkmedisiner for blodtrykker var så bra at det ikke var nødvendig med tabletter i svangerskapet. Så jeg hadde ingen plager, ble tungt på slutten ,men det er det jo for de som er yngre også.

Så for meg var dette ikke noen problem.

 

Lykke til.

Hvorfor får man Down syndrom?

 

Mennesket har normalt 46 kromosomer i hver celle, 23 fra hver av foreldrene. Down syndrom oppstår når cellene inneholder et ekstra kromosom nummer 21. Hos barn som fødes med Down syndrom har en altså ett kromosom 21 for mye, derav navnet tri-(tre)somi(legeme eller kromosom).

 

En vet at i 95 prosent av tilfellene av Down syndrom skjer det en feil i delingen av kjønnscellene, altså før befruktningen skjer. Man er usikker på selve mekanismen, men det synes klart at feildelingen er klart hyppigere hos eldre mødre.

 

For aldrene 20, 35 og 40 år er risikoen henholdsvis 1:1500, 1:400 og 1:100. Fars alder har derimot ingen sikker betydning. En skal likevel huske på at det er mødre under 35 år som føder 2/3 av ungene med Down syndrom fordi flest barn blir født av denne aldersgruppen.

 

 

Jeg opplever også dette, som jeg skrev i samme tråd, lenger opp. Men jeg ER faktisk 1.gangs i tillegg da.. men for et styr.. Jeg ga jo klar beskjed med en gang at jeg ikke var interessert i disse prøvene. og så ser den ene etter den andre papirene (fagfolk) og utbryter: Åååå ble du ikke sendt på duo? Ble du ikke sendt på fostervannsprøve? ååå.. Joda hvis jeg hadde villet så.. Var bare ikke riktig for meg personlig.

Glad det er flere her som tenker litt sånn også.

Jeg ble anbefalt duotest og først sendt til genetisk veiledning noe fastlegen sa alle måtte før duotest. Han var kjempenegativ og jeg følte at jeg hadde alle statistikker mot meg. Han nærmest anbefalte meg abort. Men duotesten var så fin at jeg valgte å ikke ta fostervannsprøve. Hadde uansett ikke tatt abort men det er jo alltid greit å være forberedt på hva som kommer. Svangerskapet hadde en del komplikasjoner men tilslutt kom den store premien som var verd alt slitet. En frisk og flott baby som er en liten solstråle for godt voksne foreldre :)

  • 2 uker senere...

Annonse

Hei

 

Man må ut på engelske eller amerikanske sider for å finne noe om dette.

 

Man kan eks søke på: How age affects pregnancy eller mature pregnant women.

 

Nedefor er et eksempel på en siden som omtaler dette temaet.

 

http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/antenatalhealth/ageandpregnancy/

Hei

 

En duotest er en morkakeprøve. De går inn nedentil når de tar slike prøver.

 

Fordelen med duotest er at en tar disse tidligere enn fv. Bør helt tas før uke 14 i følge min lege. Ulempen med duotest er at den ikke gir like entydige resultater som fv som er en dna test.

 

Selv har jeg ingen erfaring med duotest, kun med fv.

hei en duotest er en blodprøve som tas som vanlig blodprøve i armen din. i tillegg til blodprøven skal du ta en ultralydundersøkelse hvor det blir tatt en del mål og reaksjonstester av fosteret.

 

så plotter de inn svarene fra blodprøven og målene fra ultralydundersøkelsen i en maskin.

 

svaret som kommer ut er hvilken risko det er for kromosomfeil hos fostret du bærer på. testen er ca 80% 95% sikker.

 

for en kvinne på 37 år er risikoen for kromosomfeil 1:144, men etter en duotest kan risikone bli helt endret feks 1:1000.

 

hvis risikoen er under 1:200 anbefales mor å ta fostervannsprøve.

 

vel noen vil ta test og andre ikke, og det er mors frie valg hva hun gjør :-)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...