Gå til innhold

Kaster dere batteri rett i søpla?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Nei, de skal i en egen beholder på butikker som selger batterier visstnok. (vet ikke noe om ikeabatterier altså). Men selv har jeg aldri levert inn batterier da jeg rett og slett ikke har gjort en særlig innsats for å finne ut rent praktisk hvor jeg skal kaste dem. Såg en behodler på den lokale matvarebutkken for lenge siden, men har ikke sett den igjen.

Annonse

Sånn.

 

Tips om batterier

Her følger en oversikt over hvilke batterier som er minst miljøbelastende, og informasjon om hvordan du kvitter deg med de forskjellige batteritypene.

 

Fakta om batterier

Noen batterityper er miljøskadelige. Dette gjelder kvikksølvholdige batterier, nikkelkadmiumbatterier og blybatterier.

Knappcellebatterier kan inneholde kvikksølv, enkelte oppladbare batterier kan inneholde kadmium (NiCd-batterier), mens bilbatterier inneholder bly.

Oppladbare batterier er generelt et bedre miljøvalg enn engangsbatterier, på grunn av redusert materialbruk. På sikt er dessuten oppladbare batterier billigere enn engangsbatterier.

 

Hva kan du gjøre?

Velg ting som går på strøm

 

Hvis mulig, kjøp produkter som bruker strømnettet fremfor batterier. Batterier skaper generelt mer søppel og miljøgifter, og er mindre energieffektive.

Valg av batterier

Den mest miljøvennlige batteritypen er oppladbare, svanemerkede batterier. Foreløpig (august 2007) finnes det bare én serie svanemerkede oppladbare batterier: GP Batteries. Forhandleroversikt finnes på nettsidene deres.

Batterilader får du kjøpt hos de fleste elektronikkforhandlere.

Oppladbare batterier av typen nikkel-metallhydrid (NiMH) eller lithiumion (Li-ion) er mindre miljøbelastende enn batterier av typen nikkel-kadmium (NiCd).

Hvis du ikke vil ha oppladbare batterier, er svanemerkede engangsbatterier et brukbart valg. Oversikt finner du på svanemerkets nettsider.

Det dårligste miljøvalget er innebygde batterier som ikke kan byttes. De kan du finne i leketøy, blinkesko med mer.

Tre tips for lengre batterilevetid

Ta ut batteriene når apparatet skal stå ubrukt en stund.

Ikke bruk nye og brukte batterier om hverandre.

Batterier som brukes ute i kulde kan få nye krefter etter noen timers varme innendørs.

 

Når du skal kvitte deg med batteriene

 

Noen batterier skal kastes i vanlig søppel. Andre regnes som EE-avfall, og kan leveres gratis til en forhandler av batterier - uten krav om nykjøp. De kan også leveres på kommunale mottak for EE-avfall og farlig avfall. Oversikt over slike mottak finner du på www.loop.no.

Disse batteriene kastes i vanlig søppel:

Vanlige engangs (alkaliske) batterier og brunsteinsbatterier. Slike batterier brukes ofte i lommelykter, radioapparater, leketøy og kameraer. De inneholder ikke miljøgifter. Alkaliske batterier er vanligst. De er ofte merket "Alkaline".

Litiumbatterier. Til denne gruppen hører spesialbatterier til kameraer samt det firkantede batteriet som ofte brukes i røykvarslere. Inneholder ikke miljøgifter. Er ofte merket med Lithium eller Li-ion.

Disse batteriene er EE-avfall og skal leveres inn til forhandler eller kommunalt mottak:

Knappcellebatterier. Et kjennetegn for disse er at de er sølvfargede, og formet som tykke knapper. Noen inneholder blant annet kvikksølv.

Alle oppladbare batterier. Noen av disse inneholder miljøgifter, og går dessuten til materialgjenvinning. Detter gjelder også batterier til mobiltelefoner etc.

Bilbatterier. Disse inneholder blant annet bly. De kan leveres gratis til forhandler, for eksempel bensinstasjoner.

Innebygde batterier i leker, sko, klær og lignende.

Generelt: Er du usikker, levér inn batteriet. Det er bedre å levere inn ett batteri for mye enn å kaste ett batteri for mye i søpla.

Det kan være lurt å ha en boks eller lignende hvor du samler batterier som skal leveres inn, gjerne sammen med annet EE-avfall. Når boksen er full kan du levere den til en batteriforhandler eller til et kommunalt mottak

 

 

http://www.gronnhverdag.no/artikkel.php?artikkelid=2162

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...