lissy09 Skrevet 7. juli 2008 #1 Del Skrevet 7. juli 2008 Jeg er 12 uker på vei nå, å spiste spekemat i middagsselskap i stad. Er dette farlig?? Jeg er så redd..For jeg synes jeg har hørt dette ikke er bra, men jeg elsker spekemat og stolte på de andre som var der å sa det ikke var farlig.. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/138183867-gravis-og-spekemat/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 7. juli 2008 #2 Del Skrevet 7. juli 2008 spist er spist og det er ikke vits å tenke noe særlig på det! Men de annbefaler at gravide ikke spiser spekemat. så i ettertid er det sikkert lurt å prøve å holde deg unna spekemat Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/138183867-gravis-og-spekemat/#findComment-138184045 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym bruker Skrevet 7. juli 2008 #3 Del Skrevet 7. juli 2008 Fosteret har nok ikke tatt skade av den ene gangen du har spist spekemat. Men i utgangspunktet skal man holde seg borte fra denne typen mat. Du får glede deg til du er ferdig med svangerskapet og kan fråtse i spekemat igjen Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/138183867-gravis-og-spekemat/#findComment-138184062 Del på andre sider Flere delingsvalg…
venterpådeg:-) Skrevet 7. juli 2008 #4 Del Skrevet 7. juli 2008 Eg hadde mårpølse på nistematen min i dag...Fort gjort å gløyme. Men det er eit godt råd til alle som elskar spekemat: Legg det i frysaren, då drep ein dei bakteriane som er farlege for fosteret (hugsar ikkje kva dei heiter i farta). Har brukt å fryse ned, og tar opp berre det eg skal ete. Det tinar fort når det er små mengder- og smakar (nesten) like godt! Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/138183867-gravis-og-spekemat/#findComment-138184182 Del på andre sider Flere delingsvalg…
vinter-baby Skrevet 7. juli 2008 #5 Del Skrevet 7. juli 2008 er du sikker på dette med frysing? Det er en del bakterier som bare går i dvale når de fryses, og vekkes opp igjen i normal temperatur. Kun varme som dreper de. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/138183867-gravis-og-spekemat/#findComment-138184346 Del på andre sider Flere delingsvalg…
vinter-baby Skrevet 7. juli 2008 #6 Del Skrevet 7. juli 2008 jeg er forresten super-happy om det funker å fryse, for jeg savner spekemat!! Var ikke ment som kritikk altså.. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/138183867-gravis-og-spekemat/#findComment-138184359 Del på andre sider Flere delingsvalg…
venterpådeg:-) Skrevet 7. juli 2008 #7 Del Skrevet 7. juli 2008 ikkje 100% sikker..... når du seier det slik. Veit at eg las det ein plass, og gjor det v mitt forrige svangerskap. Skal undersøke litt- og kome tilbake til det. Kanskje litt vågalt å kome med eit slikt råd, vist det ikkje stemmer. Men trudde heilt på det sjølv!. Det var godt meint:-) Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/138183867-gravis-og-spekemat/#findComment-138184504 Del på andre sider Flere delingsvalg…
venterpådeg:-) Skrevet 7. juli 2008 #8 Del Skrevet 7. juli 2008 Fant noke. Ut frå dette kan ein fryse ned, det står i nest siste avsnittet.Var inn på heimesidene til mattilsynet også, men der fant eg ikkje så mykje. Kan gravide spise parma- og serranoskinke? Tips en venn Utskriftsvennlig versjon Forfatter: Mattilsynet Publisert: 02.05.2005 Sist oppdatert: 12.02.2008 - 08:04:48 Svar: Mattilsynets råd til gravide er: Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Unngå rått kjøtt av alle typer, som for eksempel speket kjøtt, gravet kjøtt eller tartar. Verken parma- eller serranoskinke bør spises av gravide. Begge skinkene faller inn under kategorien speket kjøtt. Ikke all spekemat er forbundet med økt risiko. Under praktiske betingelser kan vi likevel ikke gi kostholdsråd som gjør forbrukerne i stand til å skille mellom spekemat som er forbundet med en økt risiko og spekemat som ikke er det på en sikker måte. Derfor holder vi oss til det forholdsvis enkle budskapet om at gravide skal holde seg unna spekemat. Det er først og fremst i forhold til parasitten Toxoplasma (T. gondii) at dette kostholdsrådet er gitt. Kattedyr er hovedvert for disse parasittene, men andre dyr (og mennesker) er mellomverter. Mennesker kan smittes direkte fra for eks. katt, eller, som antakelig er mer vanlig, via kjøtt som stammer fra andre mellomverter, for eks. svine- og sauekjøtt. Verken parma- eller serranoskinke blir produsert på en måte som uskadeliggjør parasitten hvis den først er til stede. Det eneste måtte være hvis skinkene tilberedes av kjøtt som på forhånd har vært fryst. Dette er lite sannsynlig med så tradisjonsrike produkter, berømte for sine spesielle kvalitetegenskaper. Dessuten er dette en forutsetning som ikke lar seg kontrollere av forbruker. Må man absolutt spise disse skinkene også mens man er gravid, kan man jo fryse dem ned selv for å drepe de parasittene som eventuelt måtte ha blitt med på lasset fra henholdsvis Italia og Spania. Oppdelt (eller skivet) skinke i forbrukerpakninger bør dypfryses et par døgn, mens hele skinker bør holdes nedfrosset i to uker. Risikogruppen er ikke samtlige gravide, kun kvinner som blir infiserte for første gangen mens de er gravide. For gravide som allerede har motstandstoffer i kroppen mot parasitten (fra kontakt med parasitten en eller annen gang tidligere i livet) innebærer ikke Toxoplasma et helsemessig problem. Det er mulig å gjøre serologiske tester for å sjekke om man tidligere har vært infisert. Dette må man eventuelt ta opp med helsetjenesten. Svaret er vurdert av seniorrådgiver Kjell Hauge, Seksjon for smittestoff og biotoksiner, Mattilsynet (hovedkontor). Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/138183867-gravis-og-spekemat/#findComment-138184629 Del på andre sider Flere delingsvalg…
hurra1234 Skrevet 8. juli 2008 #9 Del Skrevet 8. juli 2008 Min lege sa det var helt ok å spise spekemat. Dvs salami, fårepølse og vanlige ting fra gode norske produsenter. Tror jeg ville valgt andre matvarer om jeg var i italia el. Jeg spiser i alle fall salami og bekymrer meg ikke i det hele tatt. Min mor spise masse spekemat, og på den tiden kunne man jo også ta noen glass vin uten at det gjorde noe særlig. Tipper alle vi her inne er født av mødre som spiste både spekemat, skumle oster og drakk vin. Og vi har jo endt opp normale vi. Alle må få lov å ta de forholdsregler de trives med. Så lenge man ikke gjør åpenbart dumme ting. Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/138183867-gravis-og-spekemat/#findComment-138187510 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Krissy78 Skrevet 8. juli 2008 #10 Del Skrevet 8. juli 2008 Se på http://matportalen.no/Emner/Gravide Ganske grei oversikt... Lenke til kommentar https://forum.klikk.no/foreldre/topic/138183867-gravis-og-spekemat/#findComment-138187590 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå