Gå til innhold

Det er vel ikke farlig med rå potet?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Wikipedia:

 

Alt som vokser over jorden, men særlig frukten, inneholder alkaloider, særlig solanin men også chakonin, og er dermed giftig. Også rotknollen inneholder mindre mengder slike stoffer, men de er mest konsentrert i, og like under skallet, slik at råskrelling vil fjerne ca. 80% av alkaloidene i knollen.

 

Poteter bør lagres mørkt for å unngå at de reagerer med lys og derved blir giftige. Når poteten er grønn, på, eller under skallet, er dette en indikasjon på høyt solanininnhold, og de grønne områdene må skjæres bort for å unngå forgiftning, eller poteten bør kasseres. Potetens groer kan inneholde tildels store mengder solanin, og må fjernes før poteten gis som dyrefor.

 

Oppvarming av poteten til over 170 °C fjerner det meste av solanininnholdet; vanlig koking har ingen innvirkning.

 

Det skal imidlertid ikke være rapportert alvorlige tilfeller av forgiftninger i USA de siste 50 årene. Tidligere tilfeller har vært relatert til spising av grønne poteter, og drikking av te, trukket på potetblader.

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...