Gå til innhold

Hvorfor er egentlig speltmel bedre enn vanlig mel?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg er så glad i brødmat - spiser nesten ikke middagsmat, kun skiver og knekkebrød. Spiser den nye Solrura spelt og stort sett grove speltbrød....men er dette egentlig bedre å spise enn "vanlige" brød? Eller hadde jeg kanskje veid 100kg hvis jeg kun hadde spist vanlig brød - men dog grovt (er ikke glad i lyse brød).

Har også speøtmel som jeg lager pizza av og ellers alt jeg baker. Lurer jeg meg selv når jeg da tenker ar det ikke er så ille med pizza for eks? ;o)

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Speltmel er ur-melet på en måte. Det er sunnere iogmed at det bruker lenger tid på å modnes og er derfor rikere på vitaminer og slikt.

 

Jeg har ikke belegg for å si dette annet enn at jeg har en venninne som er spelt-ekspert (har skrevet kokebok) og hun sa noe sånt som dette til meg en gang - jeg har ikke lest det altså.

 

Pizza er sunnere når du bruker grovt mel og sikkert enda bedre med spelt :) og jeg har lest at jo lenger du lar den heve jo sunnere faktisk.. også er visst de typiske italienske ingrediensene på pizza med å redusere faren for hjerte og karsykdommer leste jeg nylig et eller annet sted. Men den blir jo fort usunn igjen om du dynker den med pølse og kjøttdeig og lass med ost

 

:)

Skrevet

Speltmel er jo en gammel foredla kornsort da.. Grunnen til at det er sunnere enn hvetemel er vel fordi det er mer fiber i det, som gjør at tarmene jobber mer og at det er enklere fordøyelig. Det er også mer vitaminer og mineraler i speltmel, samt mindre karbohydrater:o)

Skrevet

Et heftig element av mote og markedsføring skal man ikke se bort fra. Spelt og glykemisk indeks er vår tids askeavkok, flavour of the month.

Skrevet

Høres bra ut:o) Jeg har bare pizzasaus og oppskjært skinke + lettost på pizzaen og masse salat til - så da er det vil ikke så altfor gale da;o)

Skrevet

Mindre karbohydrater er jo bra:o)

Skrevet

Mer vitaminer og jern, funker for en del hveteallergikere og de lærde strides om hvorvidt man får økt metthetsfølelse av spelt vs. hvete. Ellers er det ikke de helt store forskjellene. Det smaker godt, da.

Skrevet

stod noe på melpakken om at det var mer proteiner og mindre karbohydrater - og det skal vel være gunstig ift vekt?

Skrevet

Jepp, om du vil ned i vekt er mye proteiner fint. Det er det forsåvidt ellers også.

Skrevet

Det er i alle fall bedre for meg som har pcos i og med at speltmel har lavere glykemisk index enn de fleste andre typer mel.

 

 

Tror ikke speltmelet er en motesak egentlig, det som er in for tida er vel å tenke litt anderledes når det gjelder hva som er et helsemessig bra kosthold enn tidligere. Tror nok at mye av tidligere kosthold anbefalt av myndigheten kom av hva man hadde tilgang på, altså en del matvarer fra norske bønder.

Skrevet

Spelt er nok bra, men det har kommet mye motepregede rariteter i kjølvannet av den nye matbevissthetsbølgen - som "speltbrød" med hele 5% spelt og denslags. =)

 

Eller "miljøvennlige" økogrønnsaker fraktet fra Sør-Amerika ...

Skrevet

Hehe, ja enkelte setter = tegn mellom økologisk og miljøvenlig uansett.

Skrevet

Jeg ble fortalt av en kompis av meg, at hvetemel ble opprinnelig laget til det formål å være grisemat. Men grisen ville ikke ha det, og pga fattige kår, ble det en del av huskosten. Så, vi spiser nå mat som ikke engang grisen vil ha:-)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...