Gå til innhold

Hva var det nå man IKKE skal spise..?


aevum

Anbefalte innlegg

Man hører jo så mye forskjellig, blir usikker på hva som gjelder...

Dette har mine venninner oppdatert meg på:

 

Man skal ikke/helst ikke spise:

-Spekemat (Bakterier?)

-Bløte oster (Bakterier)

-Store fjellvannsfisk (Tungmetaller?)

-Reinskjøtt (Tungmetaller, radioaktivt?)

-Bløtdyr som lever på havbunnen (pga noe de spiser)

 

Noen fler? Eller evt korrigeringer?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det du helst ikke skal spise av ost er de som ikke er pasteuriserte, litt usikker på hva du mener med "bløte" oster. Viss du tenker på disse vanlige kremostene og brie og den slags, så kan du trygt spise det. Spør i ostedisken om du er i tvil om det er en upasteurisert ost (skal stå på) du har i handlekorgen;)

 

Når det gjelder reinkjøtt så er det litt avhengig av hvor det kommer fra. Noen deler av landet har lav som er utsatt for radioaktivitet som stammer fra Sjernobyl, som reinen får i seg når den spiser laven. Men nøyaktig hvilke områder det er må jeg si jeg ikke husker.

 

Spekemat kan inneholde uheldige bakterier pga at det ikke er varmebehandlet.

 

Å viss jeg ikke husker helt feil når det gjeller fjellvannsfisk, så skal du opp i ganske stor størrelse på fisken før det advares mot det.

 

Men ellers mener jeg du kan spise stort sett hva du vill, bare husk å skylle frukt og grønt som kan ha vært i kontakt med jord:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hjelpe meg, var jo mye mer å passe på enn jeg trodde! Julemiddagen ser ut til å være spolert også, ettersom vi skal ha kveite... Blåkveite og kveite er vel det samme?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I følge søsteren min som er lege så bør man heller ikke spise bringebær (abortfremkallende, men kan spises på slutten når man önsker å sette i gang födselen),

ikke lam/fårekjøtt (største smittekilden til toxoplasmose etter katteavf),

ikke papaya (abortfremkallende)....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Kjøtt

 

Kjøtt er en viktig kilde til flere næringsstoffer. Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Unngå rått kjøtt av alle typer, som for eksempel speket kjøtt, gravet kjøtt eller tartar (se saken Skadelige bakterier og parasitter). Skadelige bakterier og parasitter kan gi deg infeksjoner som påvirker barnet ditt. Følg de generelle rådene for matlaging lenger ned.

 

På grunn av forurensning etter Tsjernobylulykken kan matvarer fra enkelte områder i Norge, blant annet reinkjøtt og vilt ferskvannsfisk, sopp og ville bær fortsatt inneholde noe radioaktivitet. Gravide bør ikke få i seg mer enn 40.000 becquerel i året. Se Kostholdsråd for matvarer forurenset med radioaktivitet

 

Gravide bør ikke spise hvalkjøtt fordi det kan inneholde høye mengder kvikksølv. Av samme årsak frarådes gravide å spise selkjøtt fra Vestisen.

 

Bearbeidede kjøttprodukter

Du som er gravid bør spise oppskåret kjøttpålegg ferskest mulig for å redusere risikoen for å få i deg skadelige bakterier. Sjekk holdbarhetsdatoen.

 

Fisk og skalldyr

 

Fisk er en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som er gravid. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan imidlertid være forurenset med miljøgifter (se sakene Helhetsvurdering av fisk og sjømat og Miljøgifter i fisk). Generelt bør gravide huske å varmebehandle fisk og skalldyr godt før de spises.

 

Gravide kan spise alle typer fisk og skalldyr, bortsett fra:

 

Blåkveite over 3 kilo.

Ferskvannsfisk av typen: all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo.

Fiskelever. Gravide bør heller ikke spise påleggene Svolværpostei og Lofotpostei, som inneholder 25 prosent fiskelever.

Krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).

Eksotisk fisk: hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (tunfisk på boks er derimot helt trygt).

 

En del havner og fjorder langs norskekysten er spesielt forurenset. I disse områdene gir Mattilsynet egne kostholdsråd og legger ned omsetningsforbud for fisk og skalldyr. Disse særskilte rådene - som alltid er oppdaterte - er spesielt viktig å følge for gravide. Se Kostholdsråd - fjorder og havneområder.

 

Gravide bør også unngå sjømat fra områdene rundt u-båtvraket ved Fedje - les mer i saken Overvåking av sjømaten ved u-båtvraket ved Fedje

 

Bearbeidede fiskeprodukter

Også bearbeidede fiskeprodukter er en viktig kilde til flere næringsstoffer. Varmebehandlede fiskeprodukter bør serveres rykende varme. Følg de generelle rådene for matlaging lenger ned.

 

Gravide bør unngå raket fisk. Gravet eller røkt fisk, for eksempel røkelaks, bør inntas ferskest mulig.

 

Sushi

Gravide kan spise sushi, dette framgår av en vurdering foretatt av Vitenskapskomiteen for mattrygghet(VKM).

 

Når du lager sushi selv:

Villfisk fanget i sjøen kan inneholde parasitter (”kveis”). Villfisk fra sjøen som skal spises rå eller nesten rå bør derfor fryses før bruk for å drepe eventuelle parasitter. Dette gjelder ikke oppdrettslaks/ørret og annen oppdrettsfisk. Fisken bør fryses til en indre temperatur på -20 grader celsius eller lavere i minst 24 timer. Les mer i Fakta fra Mattilsynet - informasjon om sushi

 

Les mer om sushi i vurderingen fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) Ikke grunn til å advare gravide mot sushi

 

Gravide bør unngå å spise sushi med tunfiskfilet (se advarsel mot miljøgifter over).

 

Påleggsild

Gravide kan spise påleggsild. Når du lager påleggsild selv: Husk å frysen ned fisken før bruk for å drepe eventuelle parasitter (se rådet for sushi over).

 

Melk og ost

 

Melk og melkeprodukter er også viktig deg som er gravid. Noen produkter kan inneholde uønskede mikrober. Følg de generelle rådene for matlaging lenger ned i teksten.

 

Bruk melk og ost under graviditeten, men ikke:

 

upasteurisert melk

ost av upasteurisert melk.

Osteprodusentene er påbudt å merke produktene når det er benyttet melk som ikke er varmebehandlet på forhånd i osteproduksjonen. Det skal også opplyses hvilken type varmebehandling melken har gjennomgått. Opplysningene finnes ofte i ingredienslisten, samtidig som det kan gis som en tilleggsopplysning på emballasjen.

 

Kravet om å merke produktene med hvilken type varmebehandling melken har gjennomgått og om det er benyttet ikke pasteurisert melk gjelder innen hele EØS-området.

 

I norske forskrifter er det et krav om å merke produktene med påskriften: ”fremstilt av upasteurisert melk” for melkebaserte produkter som er fremstilt av rå melk. I andre europeiske land er det ofte angitt at det er rå melk som er benyttet i produksjonen, i stedet for ”ikke pasteurisert”.

 

Er du usikker på om melke- eller osteproduktet du skal kjøpe er pasteurisert bør du spørre i butikken. Det kan også være lurt å være spesielt oppmerksom på dette i utlandet.

 

Myke og halvmyke oster

Myke og halvmyke oster - som for eksempel Brie og Camembert - og muggoster som Gorgonzola, bør inntas ferskest mulig.

 

Kaffe, te og cola

 

Noen næringsmidler inneholder relativt mye koffein. Det gjelder særlig kaffe, te, cola og såkalte energidrikker. Undersøkelser har vist at inntak av store mengder koffein hos gravide kan øke faren for spontanabort.

 

Gravide kan drikke kaffe, te og cola, men ikke mer enn

 

1 - 2 kopper kaffe per dag, eller

3 - 4 kopper te per dag, eller

1 liter cola, energidrikk eller annen koffeinholdig drikke per dag.

 

Hver av disse mengdene tilsvarer mellom 100 og 200 mg koffein per dag. Det betyr at gravide som drikker kaffe bør redusere inntaket av te og brus med koffein - og motsatt.

 

Vær også oppmerksom på at såkalte anti-cellulittkremer kan inneholde forholdsvis store mengder koffein som tas opp i kroppen. En innsmøring av halve hudoverflaten kan tilsvare 100 mg koffein. Ved bruk av slik hudkrem bør derfor inntaket av kaffe, te og cola reduseres.

 

Måseegg

 

I enkelte deler av i Nord-Norge er det populært å spise måseegg i løpet våren/sommeren. Måseegg kan være forurenset med miljøgifter. Gravide bør derfor ikke spise måseegg

 

Viktig å tenke på

 

Følgende råd gjelder matlaging generelt, men som gravid bør du være ekstra opptatt av god hygiene:

 

Vask hendene før du lager mat, før du spiser mat og mellom håndtering av ulike råvarer. Gravide bør være spesielt nøye med å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jord, sand eller katter.

Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Jordbakterier kan gi alvorlige infeksjoner

Bruk rene redskaper

Bakterier kan vokse i lunken mat. Varm mat skal derfor være rykende varm. Ved 70° C drepes de fleste bakterier. Er det lenge til maten skal serveres, er det bedre å kjøle maten raskt ned og varme den opp igjen. Når du bruker mikrobølgeovn til å lage mat, bør du røre om eller la retten stå noen minutter så varmen fordeler seg jevnt.

Hold rå og tillaget mat fra hverandre. Matforgiftningsbakterier kan overføres fra en råvare til en ferdig rett.

 

Allergi

 

Når du er gravid er det viktig å spise variert, slik at du får i deg alle næringsstoffene du trenger. Gravide behøver ikke å ta noen forholdsregler for å forebygge allergi hos barnet.

 

Medisiner og helsekostprodukter

 

Medisiner bør kun tas i samråd med helsepersonell.

 

Du bør også være forsiktig med enkelte helsekostprodukter når du er gravid. Ofte brukes urter og nye, ukjente stoffer i produktene, og forskningen på hvordan slike ingredienser påvirker fosteret er mangelfull.

 

Mattilsynet advarer gravide mot å ta CLA-preparater. Ta kontakt med helsepersonell hvis du vil ha mer detaljerte råd.

 

I utlandet

 

Mange land har en høyere forekomst av skadelige bakterier og parasitter enn vi har i Norge (se saken Skadelige bakterier og parasitter) . Det er derfor klokt av deg som gravid å være ekstra forsiktig med mat i utlandet. De hygienereglene du praktiserer i Norge, må praktiseres enda strengere i utlandet. Unngå spesielt rått kjøtt, uvaskede grønnsaker, frukt og bær. Ha rådene i bakhodet også når du er på restaurant. Snakk med helsepersonell før du reiser.

 

Alkohol og tobakk

 

Alle rusmidler moren får i seg, går over til barnet via morkaken. Særlig i første del av svangerskapet, mens indre organer dannes, er barnet følsomt for rusmidler. Kjente skader er misdannelser av hjernen og andre indre organer. For alkohol er det ikke kjent noen minstemengde for hva som kan være skadelig for fosteret. Derfor anbefales totalavhold fra alkohol gjennom hele svangerskapet.

 

Mer informasjon finner du i Sosial- og helsedirektoratets rapport Alkohol og graviditet.

 

Giftige stoffer i tobakk går over til fosteret. Røyking reduserer også blodforsyningen til fosteret ved sammentrekning av blodårene i morkaken og ved lavere oksygeninnhold i morens blod. Røykende mødre føder i snitt barn som veier 200 gram mindre enn barn av ikke-røykende mødre. En lang rekke komplikasjoner før og etter fødsel er mer utbredt hos barn av røykende mødre.

 

Honning

 

Gravide kan trygt spise honning. Når barnet kommer, må du imidlertid huske at spedbarn ikke må få honning. Honning kan inneholde en bakterie som er særlig farlig for barn under 12 måneder (se avsnittet om Clostridium botulinum under Tradisjonelle matforgiftningsbakterier).

 

Kalkproduktet "Calabash chalk"

 

Gravide bør ikke spise "Calabash chalk". Kalkproduktet er tradisjonelt brukt av gravide kvinner fra Nigeria og andre vestafrikanske land - for blant annet å lindre morgenkvalme under graviditeten. Produktet - som også kalles "La Craie", "Argile Nzu", "Mabele" eller "Calabar stone" - inneholder tungmetallet bly.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...