Gå til innhold

Dere som sparer store summer til barna på egen konto i barnas navn


Anbefalte innlegg

Enten det er bidrag, barnetrygd eller arv osv

 

Ikke så lurt kanskje, ikke bare pga at de mister retten til stipend og studielån.

 

Men nå de siste to årene har jeg vært vitne til at to ungdommer har havnet ordentlig ute på kjøret. Den ene pga dårlige venner , den andre forelsket seg i en rusmisbruker. Veldig ordentlige jenter, den ene en god idrettsjente. Men begge valgte feil i et øyeblikk hvor de burde ha gjort et annet valg.

 

Siden jentene var over 18 år hadde de tilgang til sine sparekontorer og flere hundre tusen er borte for alltid på en to tre. De er ingenting foreldrene kunne gjøre for å sperre kontoen når de har fyllt 18, da er de myndig.

 

Begge to fra veldig ressurssterke hjem, ikke bare når det gjelder penger og gode jobber. Men de har hatt foreldre som har fulgt ungene opp hele veien. Så man kan aldri være for sikker på "den vei ditt lille barn skal gå".

 

Bare en tankevekker...

Fortsetter under...

Vi sparer for barna våre. En sum hver måned fra mamma sin, og samme sum fra pappa sin konto. Men ikke snakk om at dette skal gå til podene i form av en avskjedsbonus i det de forlater redet!!!

Det skal gå til sportsutstyr, annet utstyr, kanskje datamaskin og spillkonsoller? Og til å møblere barnerommet, om det trengs. Det er mye som koster opp igjennom barneårene... Ofte "kreves" det dyre engangsutbetalinger. Og vi ville sikre oss at vi hadde råd til investeringene, når det kommer til stykket.

Men om vi ser at det fylles opp på konto, så stopper vi bare de faste overføringene. For jeg tror ikke det er så sunt å "stå på egne bein" med en fet konto hjemmefra.

Barnetrygda går rett på mors konto. Og der svis den av, sammen med store deler av inntekta, på barnas behov i det daglige...

 

 

Det kommer jo an på hvordan man gjør det. Vi sparer barnetrygden til snuppa - det er øremerket bolig, når den tid kommer. Hun får det selvfølgelig ikke utbetalt den dagen hun fyller 18 år.

vi sparer 200 kr mnd til hver av ungene, og setter inn bursdagspenger osv der og.,

i tillegg sparer svigers til de på konto og...

 

man kan øremerke en del av pengene ved å opprette en boligsparing til de når de fyller 13...

da må de bruke pengene til bolig når den tid kommer, det er det vi kommer til å gjøre...

Nå skal man spare en god del før de mister retten til lån og stipend da......

 

Samtidig kan man som foreldre fint sette sperrer på kontoen slim at de IKKE får utbetalt alt den dagen de fyller 18!!!

forstår tankegangen med å øremerke pengesummer på BSU-konto til barna. Har opprettet en selv til min sønn, siden han har en del arv han kommer til å få når han blir 18. Dette for å prøve å sikre best mulig at ikke hele farsarven går til spille på unyttige ting og sløsing den dagen han får tilgang på den....Håper jo jeg har klart å innprente han "riktige" verdier, men det er jo rart med det; man kan jo aldri gardere seg. Og har inntrykk av at pengene har lett for å brenne i lomma på ungdommer som plutselig får masse penger mellom hendene. Er nesten så jeg gruer meg til myndighetsdagen hans, for vet jeg vil syns det vil være forferdelig frustrerende dersom jeg ser at han lar alt gå bort til tant og fjas. (imellomtiden er det overformynderiet som heldigvis tar hånd om pengene, der jeg innimellom har søkt på tilskudd fra arven når store utgifter som konfirmasjon m.m. har dukket opp).

 

Men vil bare gjøre oppmerksom på at man ikke er helt gardert mot at ungdommen ikke bruker BSU-midlene, da. Satt på spissen kan ungdommen når han er 18 år oppheve BSU'en mot å betale tilbake skattefordelen (det kan faktisk alle som har BSU). For så å bruke opp også disse midlene på tull. Men man håper jo selvsagt at ungen har blitt såpass fornuftig at han/hun er mottakelig for råd.

 

 

Annonse

Hvis man sparer i barnets navn kan man IKKE sette betingelser og sperrer for bruken av pengene når barnet blir myndig. Dessverre. Men det man kan gjøre er å spare til barnet i sitt eget navn, for så å senere gi hele eller deler bort i GAVE til barnet. Skattereglene husker jeg ikke helt nøyaktig i farten, men mener å huske at man gi noen tusen i månedlige bidrag når ungen er student uten at det regnes som inntekt for det personen som tar imot.

 

Ang. studielån og begrensninger: det blir faktisk et ganske anseelig beløp dersom man sparer barnetrygden hver bidige måned i 18 år, slik det virker som noen har intensjon om. Man kommer faktisk opp i kr 209 520 i løpet av denne perioden, og da har jeg ikke regnet med rentene. Og tror nok dette vil virke begrensende på muligheten for stipend i lånekassen, ja. Da har jeg forutsatt at barnetrygden holder seg på 970 kr/mnd og ikke heves fremover.

Nå fikk jeg selv hele barnetrygden oppspart til jeg var 18 år. Noe som var aldeles fantastisk å ha når man skulle studere, kjøpe bolig og bil etc. Pengene er borte nå 10 år senere, men jeg har brukt dem på 2 biler, hus, møbler, studier etc. Og studielånet/ stipendet ble ikke noe mindre av den grunn.

 

Min lillebror som nå er 16 år har også fått hele barnetrygden på konto, men allikevel stipend nå som han begynte på videregående. Skal mer til enn bare barnetrygd for å få så stort beløp i hvertfall.

Lånekassens satser for formue er:

 

Fribeløpet for formue for enslig søker er

 

kr 231 426 for 2007

kr 241 840 for 2008

 

Dersom du er gift/registrert partner/samboer med felles barn, er grensen

 

kr 444 553 for 2007

kr 464 558 for 2008

 

Dette beløpet vil jo også justeres opp år for år (i motsetning til barnetrygden som det virker som de aldri vil heve:))

 

Vi har begrensninger på kontiene til ungene våre. Kontoene ligger på meg (det vil si at jeg får de på min likning), men er merket med barnets navn og fødselsnummer. Her kan barna ikke røre pengene før de er 25....

Men selv om man sparer i livrente-konto, kan man ikke helt gardere seg. Har også opprettet livrentekonto til min sønn av samme grunn som jeg har opprettet BSU, i håp om å kunne "styre" bruken hans indirekte når han selv får alt tilgjengelig som 18 åring.

 

Dessuten hadde livrente-konto den fordelen før at man slapp skatt på det man hadde bundet i livrente. Den fordelen ble opphevet fom. 2007 for de som hadde bundet arv i livrente( og enda tidligere for de som kun hadde opprettet livrente uten at det forelå arv, tror jeg). Dermed må man betale formueskatt på det som er innestående på livrente.

 

Dessuten kan man dersom man ikke er bevisst når man sørger for å påstarte livrente - kan 18 åringen fint oppheve livrenten sin selv (om det står i hans/hennes navn) FØR første utbetaling uten noen som helst form for strafferente fra banken, dersom foreldrene har vært så "dumme" at de har satt første utbetalingsdato etter fylte 18 år. I teorien kan m.a.o. 18 åringen dagen etter at han har fylt 18 år, gå i banken og forlange å få alt utbetalt. Og til og med dersom utbetalingen allerede har begynt, kan faktisk 18 åringen oppheve livrenten. Han må bare betale en del i straffegebyr. Og er ungdommen tankesløs nok, blir vel straffegebyrene lite mot tanken på å plutselig få tilgang på en større sum mellom hendene.....Så så mye for livrenten, vil jeg si.

 

Så igjen: når alt kommer til alt kan man ikke gardere seg mot noe, men må helller stole på at man har klart å innprente ungen såpass fornuft at han/hun ikke tar slike ufornuftige valg som skissert ovenfor.

 

Ang. studielån så tror jeg livrente også nå kan virke hemmende på stipend, nettopp fordi formuen iform av livrente ikke lenger er skjermet for skattebelastning. Tidligere når den var skattefri så lenge den var bundet, så syntes jo livrenteformuen heller ikke på likningen. Da var den totalt skjult. Men når den nå er skattebelagt (altså ikke bare 28 % på selve utbetalingene, men nå også formuebelagt skatt), så vil jo også Lånekassen "se" formuen, og da tror jeg nok det kan virke negativt inne på stipend-muligheter.

 

Så den eneste mulig sikre løsningen livrente nå gir dersom foreldre vil prøve å "dirigere" noe av podens valg i fremtiden, er å opprette livrente i foreldrenes navn, men sørge for at utbetalingene kommer poden tilgode i form av gaver (for da kan man sette betingelser til bruken)

Annonse

Me har nok ikkje råd til å spare så mykje at ho og dei eventuelle søsken mister retten til stipend og lån. At dei misbruker pengane sine i voksen alder er for så vidt ein sjangse ein tar. Når Tuva er 18 år så må eg som mor stole på ho, ho er da ansett som voksen av både samfunn og foreldre. Eg skal framleis støtte ho alt eg kan, men og respektere at ho er voksen og stole på at den ppdragelse eg har gitt ho holder ho unna trøbbel. Ein er aldri garantert mot noen ting. Om 18 år så er eg ikkje den som bestemmer over Tuva lenger.

Nå er jeg dessverre ikke i den situasjonen at jeg har noen som helst mulighet til å sette tilside noe av barnetrygden til sparing. Men vil understreke at mine innlegg ikke er ment som argumentasjon mot at man skal spare penger til barna. Skulle gjerne gjort det selv, jeg. Men det jeg ville frem til, er å påpeke at man bør ta bevisste valg for hvilken spareform man velger og tenke nøye gjennom hvordan man best kan spare til beste for ungen.

 

Ang. livrente, så har jeg sørget for (selvsagt i samarbeid med Overformynderiet) at utbetalingene starter FØR gutten min blir myndig, nettopp for å prøve å tette mest mulig "huller" i mitt forsøk på å prøve å sikre at noe av formuen hans blir skjermet dersom gutten min mot formodning plutselig blir veldig fristet til å sette det meste over styr når han blir myndig. Det er dessverre en del triste skjebner her på hvor galt det har gått med barn som arver masse penger.

 

For dersom gutten min skulle ønske å oppheve livrenten før myndighetsalder, så tar jeg det for gitt at overformynderiet hadde satt foten ned.

 

Og ang. dette med å kunne sette sperrer til barnet er 25 år, kamomille. Vil svært gjerne høre hvilken bank og hva dette er for noe. For dersom jeg en gang plutselig skulle få råd nok til å opprette noe sparing til de øvrige barna jeg har, så er jeg svært interesset i å høre hva slags ordning dette er. For dette har vært min hodepine hva eldstesønnen angår hele tiden, nettopp fordi jeg har hatt så få virkemidler til å begrense evt. sløsing etter fylte 18 år (annet enn livrente og BSU og selvsagt "oppdragelsesverdier"). Det er mulig det er annerledes med arv i forhold til det du snakker om, for når det gjelder arv og overformynderiet er det svært strengt...

feil.

man kan ha sparekonto i barnets navn og ha sperrefrist på kontoen.

du kan sperre en konto til barnet fyller eks 25 år, og bare den som har satt sperren kan oppheve den.

det har med hvilket grunnlag kontoen er opprettet.

hør med banken så får du ordnet det.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...