Gå til innhold

Smørdampede grønnsaker - hvordan?


Anbefalte innlegg

Ja etter et par dårlige dager er jeg på hugget igjen! Og nå vil jeg ha smørdampede grønnsaker til steika imorgen:) Jeg smakte dette for første gang i konfirmasjonen til et tantebarn.

 

Så folkens - hvordan????

Jeg vet grønnsakene skal ha et lett oppkok. Og hva så?

 

 

Fortsetter under...

Det er bare å ta et par spiseskjeer med vann og en god klatt smør og la det dampe forsiktig til grønnsakene er kokt. (Altså i stedet for å koke i store mengder vann)

 

Det er mest egnet til grønnsaker som er skjært i små biter, f.eks. staver av gulrøtter eller svært lettkokte grønnsaker som f.eks. sukkererter.

 

Selv pleier jeg ofte å smørdampe grønnsaker som jeg på forhånd har kokt og forvellet. Dermed har man full kontroll når man har gjester.

 

1. Kok grønnsakene slik du vanligvis gjør med mye vann, men stopp kokingen et minutt før du ellers ville ha gjort. Kjøl av disse grønnsakene fortest mulig - helst i isvann, men kaldt rennende vann i et dørslag går også bra om det ikke er for store mengder. Dette stopper kokeprosessen.

 

2. Før servering smørdampes så disse grønnsakene slik at de blir varme og får tilført litt smørsmak - kok opp ørlite vann i en panne, tilsett smør, og deretter grønnsakene. Varm opp. (Dette tar bare et par minutter)

 

På denne måten slipper man å være engstelig for at grønnsakene blir overkokt mens resten av middagen tilberedes. Det er også en ideell metode for å forhindre at f.eks. broccoli mister farge.

 

Det er sikkert andre som har andre metoder og tips til deg, men dette er nå slik jeg utfører det.

 

Bon Apetit

 

Jeg gjør som Phantomet - skjærer i tynne staver hvis det er "tungkokte" grønnsaker eller bruker sukkererter eller asparges. Litt vann og en del smør og damper under lokk i noen minutter. Rist på kjelen eller rør litt innimellom. Det skal dampes, ikke stekes :-)

Tynne gulrotstaver og små brokkoli- og blomkålbuketter da. Faren med sukker er at det fort kan svi seg (karamellisere) når det blir varmt og du vil jo ikke at grønnsakene skal bli brune. Ikke stilig og ikke godt. Jeg bruker ikke sukker. Ikke basilikum heller, men kanskje litt timian. Stort sett ikke annet enn ørlite salt. Da beholder jeg den gode smaken av grønnsakene selv og smørsmaken.

Annonse

Hjertlig takk phantomet og Maud!!!! Det ble deilige grønnsaker, som var det beste av alt. Steika var helt grusom...masse sånne sener og det virket som om det bare var slengt i hop en masse dårlige greier. Så nå har vi virkelig lært - aldri med coop steik:(

 

Men dere skulle sett lille bablegull spise vegeterianer middag med smørdampede herligheter. Hun spiste to fulle tallerkener og var strålende fornøyd!

 

Så dere to reddet middagen vår - hehe

 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...