Gå til innhold

Hvorfor er upasteuriserte produkter så farlige???


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Bare lurer siden det kom opp her nå. Er det sånn at det ikke er farlig å spise feks upasteurisert ost så lenge man ikke blir syk? Ble litt urolig nå, for jeg har sikkert puttet i meg mye slikt før jeg fant ut jeg var gravid...

Hvis man har spist det og ikke blitt syk så er det heller ikke farlig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Fakta om Listeria:

Listeria er en bakterie som finnes i større eller mindre grad i svært mange matvarer i tillegg til jord og vann, og er en bakterie som gravide er spesielt mottakelige for. Bakterien forårsaker listeriose - en sjelden, men svært alvorlig sykdom. Det meldes om ca. 15-20 tilfeller av listeriose årlig her til lands (gravide/ikke-gravide). Tegn på smitte er influensasymptomer, såre øyne og hals, diare og mageknip. Dersom mor blir smittet trenger hun ikke ha symptomer på sykdommen selv, men i 25 % av tilfellene overføres bakterien til fosteret, enten via morkaken eller fødselskanalen. Smitte under svangerskap/fødsel kan føre til abort, dødfødsel, prematur fødsel (ofte med multiorgansvikt) og hjernehinnebetennelse. Det er høy dødelighetsrate for fostre/spedbarn som smittes, selv med antibiotikabehandling.

 

Forekomsten av skadelige nivåer av Listeria er generelt sett liten i norske råvarer, men enkelte bearbeidede matvarer med lang holdbarhetstid og som spises uten videre varmebehandling, er mulige risikoprodukter. Forebyggende tiltak er å spise pasteuriserte mykoster/blåmuggoster, kjøttpålegg, røkelaks og gravlaks så ferske som overhodet mulig, og ikke når varen nærmer seg holdbarhetsdato. Mattilsynet har gitt retningslinjer som sier at Listeria ikke skal kunne påvises i spiseferdig mat som er holdbar i mer enn 15 dager og som samtidig har gode vekstvilkår for bakterien. Skulle den likevel inneholde små mengder Listeria, vil den ikke ha nådd skadelige nivåer om maten spises før utløpsdato.

 

Videre bør gravide helt unngå rakfisk og upasteuriserte melkeprodukter, særlig mykoster laget av upasteurisert melk. Ved framstilling av rakfisk er det tillatt med større nivåer av Listeria enn hva som anses som trygt for gravide. Dersom et produkt er laget av upasteurisert melk, er produsenten etter EØS-regler pålagt å merke varen med "framstilt av upasteurisert melk" eller "rå melk". Står det ingenting på produktet kan man trygt anta det er pasteurisert, så fremt det ikke er et ukjent importprodukt eller fra gårdsbedrift.

 

Bakterien drepes ved oppvarming til over 70 grader, men overlever frysing. Den er en av få bakterier som faktisk trives rundt 0 grader, og kan blomstre ved kjøleskapstemperatur. Frysing hemmer veksten, men når varen tines vil oppblomstringen akselerere. Mat som har vært fryst når faktisk farlige nivåer av Listeria raskere enn fersk mat - frysing endrer strukturen i matvaren slik at listeriaen får lettere grobunn, så man bør ikke la opptint mat ligge særlig lenge før inntak.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...