Gå til innhold

Hva skjer på 1 kontroll og når bør man ta den? (kopiert fra babyverden)


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Hva skjer på første kontroll?

 

Noen uker inn i svangerskapet har de fleste utallige tanker og spørsmål rundt graviditeten. For mange føles den første kontrollen som en aldri så liten milepæl. Endelig skal graviditeten bekreftes av en lege eller jordmor!

 

 

Dere vil få mulighet til å stille mange spørsmål, samtidig som lege eller jordmor ønsker å finne ut mest mulig om den gravide for å tilpasse videre oppfølging best mulig. Svangerskapskontrollen kan også være en fin måte for far å være inkludert i svangerskapet.

 

Etter dagens basisprogram for svangerskapsomsorg er første kontroll plassert omkring uke 8 til 12. De første 10-12 ukene er den mest risikofylte perioden av graviditeten og derfor legges den første kontrollen mot slutten av denne perioden.

 

I et normalt svangerskap vil kontroll foregå hos fastlege, jordmor eller på helsestasjon. Dere kan selv velge om dere ønsker oppfølging av både lege og jordmor. Svangerskapskontrollene er gratis. Dersom det oppstår tilstander som krever videre undersøkelser hos spesialister er også disse gratis.

 

Første kontroll

Det er mye som skal sjekkes på den første kontrollen, og det å kartlegge tidligere sykdomshistorie er viktig. Du vil bli sjekket for eventuelle urinveisinfeksjoner, og hyppigheten av disse. Hvis urinveisinfeksjon påvises er det viktig å finne ut hvilken antibiotika som bør brukes, og derfor testes også urinen for bakterier. Videre vil urinen bli kontrollert for protein/eggehvite. Det er ikke uvanlig at litt eggehvite forekommer i urinen, bl.a. kan det komme fra utflod. Unormalt mye eggehvite kan være et tegn på svangerkapsforgiftning. Sukkeret i urinen vil også bli målt, og et høyt innhold kan være et tegn på svangerskapsdiabetes. Hvis dette er tilfellet trenger man videre undersøkelser.

 

På den første kontrollen vil du også bli testet for syfilis, HIV, røde hunder, Hepatitt B og C.

Finnes det andre sykdommer, psykiske problemer eller andre sosiale forhold som kan få innvirkning på graviditeten er det viktig å dele dette på kontrollen.

 

Både vekt og lengde måles på den første kontrollen. Hvis du ikke ønsker å bli veid av lege eller jordmor kan du veie deg selv hjemme, og notere vekten på helsekortet. Husk at ved rutinemessig veiing er det viktig å bruke den samme vekten hver gang.

 

Blodtrykket sjekkes også. Dette gjøres for å vurdere den gravides risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning, men også for å finne de som allerede har et høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk er ofte det eneste tidlige tegnet på alvorlig sykdom og blodtrykket sjekkes derfor på samtlige kontroller. Ofte måles også blodprosenten, og blodtype fastsettes.

 

Det anbefales også å måle blodprosenten slik at man kan følge den videre i svangerskapet. Enkelte funn kan påvirke behovet for videre kontroller så det er sterkt anbefalt å ta blodprøver. For de som vegrer seg for blodprøver er det viktig å huske på at de som tar disse prøvene gjør det daglig og har mye erfaring med pasienter som ikke er glad i sprøyter.

 

Du vil også bli spurt om dine røykvaner, og informert om faren barnet utsettes for ved eventuell røyking. Videre vil arbeidsforhold bli diskutert. Arbeidsplassen er en stor del av miljøet ditt, og kan påvirke både din og fosterets helsesituasjon under graviditeten.

 

Lege eller jordmor vil også orientere deg om svangerskapsomsorgen i kommunen, trygderettigheter og screeningtester i graviditeten

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...