Gå til innhold

Nok en gang ansvarsfraskrivelse fra Høie


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Ved alle nybygde sykehusbygg i landet i de siste xx antall årene har en og samme feil gått igjen - det blir bygget for lite. Så når nysykehuset står ferdig er sykehuset for lite.

Fra fagfolk har man før bygging får helt klare beskjeder om dette, også helsepersonell har gitt entydige signaler om at det bygges for lite, for lite praktisk osv. osv. Likevel, så godt som uten unntak har det i alle utbyggingene blir kutt før bygging og innskrenkning i areal. Nye advarsler har kommet fra fagfolk. Byråkratene og ikke minst politikerne har valgt å ikke lytte til noe av dette, men har lovet gull og grønne skoger, for nå skal alt bli så bra.

Se på nye sykehuset i Østfold - bygget uten kjøkken. Og har hatt korridorpasienter hele tiden. Og det er ikke plass til alle avdelingene på nysykehuset, så de må bruke gamle lokaler til deler av jobben, noe som gjør at det blir mer ineffektivt.

Så har vi et grelt eksempel i Kirkenes: https://www.nrk.no/finnmark/naer-1000-feil-pa-kirkenes-sykehus-som-apnet-i-2018-_-advarer-andre-helseforetak-mot-samme-tabber-1.14808670

Samme der, advarsler på forhånd, gode og konstruktive tilbakemeldinger fra fagfolk på forhånd. Og nå ser vi resultatet av at man ikke lytter til de som faktisk vet hvordan sykehus fungerer, de som jobber der, de som faktisk vet hva som må til for å gi god nok helsehjelp og redde liv.

Nå blir Høie bedt om å uttale seg ang. alle problemene ved Kirkenes sykehus, som stod ferdig for et år siden. Han vil ikke uttale seg, bare henviser til Helse Nord - som heller ikke vil stille til intervju, selvfølgelig.

Det står flere andre sykehus klar til å bygges. Det som tilsynelatende skal bygges i Molde har de allerede kuttet arealet på, for det må jo spares penger. At de i etterkant vil få en mer ineffektiv bruk i etterkant, det kan de jo bare skylde på de ansatte...

Sykehus bygges så små at vi bl.a. ikke har nok akuttkapasitet ved større hendelser, eller ikke en gang nok sengeplasser til mindre kompliserte sykehusinnleggelser.

I Oslo snakkes det om gigantsykehuset som skal bygges. Det er blitt advart mot dette i flere år, utallige i ledende posisjoner på sykehusene har meldt sin bekymring. Som en leder ved et av sykehusene tilknyttet Oslo Universitetssykehus sa til meg "det er for stort i dag, vi greier rett og slett ikke ha oversikten lenger, det er for tungvindte systemer vi må forholde oss til, systemer vi må forholde oss til også etter en ev. sammenslåing av sykhusene i Oslo. Dette kommer til å føre til både pasientskader og trolig dødsfall. Det kan unngås om vi blir lyttet til og det vi på gulvet og i ledelse ved sykehusene kan og vet blir tatt til etterretning hos politikere og byråkrater."

 

Helseminister Høie har det overordnede ansvaret for måten helseforetakene er organisert og finansiert. Han har det overordnede ansvaret for at befolkningen har funksjonelle og gode nok sykehus med nok kapasitet. Han svikter sitt ansvar. Og han er ikke en gang villig til å komme med en uttalelse i slike saker. Det er komplett ansvarsfraskrivelse! Vi kan ikke fortsette å godta dette fra denne regjeringen, at de bare tier ihjel saker som ikke er gode for dem når det kommer til å sanke velgere. Vi ser også at toppolitikernes ansvarsfraskrivelse og manglende vilje til å snakke om slike ting de har ansvar for smitter nedover i systemene, og det blir "akseptert" at vi tier ihjel upopulære ting. Denne unnlatenheten hos politikerne og andre topper påfører samfunnet enorme kostnader, og det påfører enkeltpersoner lidelse.

Nå må Høie komme på banen, tørre å si ting som de er, at sykehus bygges for små og for dårlige, at arbeidsforholdene ved sykehusene blir ineffektive for de som skal jobbe der, og i mange tilfeller faktisk også farlige for pasientene.

Jeg har vært en del på sykehus siste året, på et av det "bedre" sykehusene i landet. Og likevel, hele systemet preges av at de har altfor lite plass. De har nesten ikke enkeltrom, så det blir problemer når de får terminale pasienter på avdelingen. Samme om man får smittefarlig pasient på avdelingen som trenger isolat. Legene og annet helsepersonell fortviler fordi de ikke finner ledige rom til å ha pasientsamtaler. Legene finner ikke ledige rom til å skrive journal, ta viktige telefoner, gjøre undersøkelser. De springer hit og dit, bruker masse tid på å forsøke å finne et ledig rom hvor de kan gjøre jobben sin. Hvorfor? Fordi sykehuset ble bygget for lite i utgangspunktet!

Sykehusene bygges for små ut fra dagens behov - og befolkningstallet øker år for år... Det sier seg selv at dette ikke går bra. Nå har sykehusene ikke kapasitet til å ta unna pasienter slik de skal. Det opereres med eviglange interne køsystemer på sykehusene hvor pasientene har mistet sine rettigheter fordi de da er ute av de offisielle køene - men ingen har ansvar for disse køene eller pasientene. Folk blir sykere i kø. Personer som kunne blitt raskere friske ender gjerne i lange køer, havner på aap, mister sin jobb, og mange blir dårligere og ender med uføretrygd - fordi kapasiteten til utredning og behandling er for lange. Man får ikke flere ut i jobb ved å gjøre helsevesenet dårligere (tross nye sykehus)!

Det er på tide at politikerne - og nå spesielt Høie - blir tvunget til å ta opp dette og ta ansvar for den utviklingen som nå går i feil retning!

Høie er konfliktsky, han unnlater stadig å uttale seg om ubehagelige saker, han sender det bare videre. Men det er han som har det øverste ansvaret for alle disse håpløse sykehusbyggene, der er han som kan endre det.

Anonymkode: c8e74...767

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...