Gå til innhold

Må man stille opp når det er sykdom på jobb?


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Arbeidsgiver ansetter bevisst for lite folk og da er man jo utrolig sårbare ved sykdom.

Jeg jobber f eks 08-13

Den som da skal ta over kl 13 f eks er syk?

Må jeg nki igjen på arbeidsplassen for å dekke opp?

Hva er reglene på dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Om arbeidsgiver har ansatt folk (faste eller vikarer) i alle stillingene, så har han ikke ansatt for lite. De færreste steder har mulighet til å ansette flere enn de tilmålte hjemlene for å bli mindre sårbare ved sykdom.

 

det er helt normalt at når noen er syke, så blir det ledighet. i noen jobber må dette stort sett dekkes opp (f.eks helsevesenet), mens i andre jobber er det ikke så farlig om noen er borte en dag.

 

Arbeidsgiver har mulighet til å pålegge overtid. I noen yrker går denne muligheten lenger enn i andre yrker

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er bare i yrker hvor det er fare for liv og helse, som f eks brannvesen, politi og helsevesen, at arbeidsgiver kan pålegge deg å jobbe overtid. I alle andre yrker velger du helt selv:-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er helt feil. Du kan pålegges overtid i andre yrker også:)

Men overtid skal aldri pålegges uten at det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for det

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

En kan pålegges overtid ved fare for liv, helse eller fare for å tape store verdier. Veit at industrien av og til bruker det siste her, der man kan tape millionbeløp om man ikke klarer en leveranse.

 

En annen sak er at mange arbeidsgivere/arbeidstakere ikke har nok kunnskap om regelverket, og det åpner for å dikte opp egne regler. Her syndes det mye.

 

Man kan si nei når man blir spurt om å jobbe overtid om man ikke kommer under reglene listet opp over..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arbeidsgiver kan pålegge overtid også utenom situasjoner hvor det er fare for liv, helse eller tap av store verdier. i ganske mange tilfeller er pålagt overtid framforhandlet mellom partene, og da må den enkelte arbeidstaker innfinne seg med mindre man man kan påberope seg fritatt pga egen helse eller vektige sosiale grunner. Sistnevnte kan f.eks være at man ikke har barnevakt, at man skal i bryllup osv, men neppe at man skal på en ordinær fredagsfest

 

AML sier følgende om overtid:

 

§ 10-6. Overtid

(1) Arbeid utover avtalt arbeidstid må ikke gjennomføres uten at det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for det.

(2) Varer arbeidet for noen arbeidstaker ut over lovens grense for den alminnelige arbeidstid regnes det overskytende som overtidsarbeid.

(3) Før arbeid som nevnt i denne paragraf iverksettes skal arbeidsgiver, dersom det er mulig, drøfte nødvendigheten av det med arbeidstakernes tillitsvalgte.

(4) Overtidsarbeidet må ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker.

(5) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale kan skriftlig avtale overtidsarbeid inntil 15 timer i løpet av sju dager, men slik at samlet overtidsarbeid ikke overstiger 40 timer i fire sammenhengende uker. Overtidsarbeidet må ikke overstige 300 timer innenfor en periode på 52 uker.

(6) Arbeidstilsynet kan etter søknad i særlige tilfeller tillate samlet overtidsarbeid inntil 20 timer i løpet av sju dager og 200 timer i løpet av en periode på 26 uker. Referat fra drøftingene jf. tredje ledd skal vedlegges søknaden. Fremmer virksomheten søknad om overtid innenfor rammen i femte ledd, skal årsaken til at saken ikke er løst ved avtale med de tillitsvalgte alltid oppgis. Arbeidstilsynet skal ved sin avgjørelse legge særlig vekt på hensynet til arbeidstakernes helse og velferd.

(7) Overtidsarbeid utover rammen i fjerde ledd kan bare pålegges arbeidstakere som i det enkelte tilfellet har sagt seg villig til det.

(8) Samlet arbeidstid må ikke overstige 13 timer i løpet av 24 timer eller 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker.

(9) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale, kan skriftlig avtale unntak fra grensen på 13 timer i åttende ledd, men slik at den samlede arbeidstid ikke overstiger 16 timer i løpet av 24 timer. Arbeidstaker skal i så fall sikres tilsvarende kompenserende hvileperioder eller, der dette ikke er mulig, annet passende vern.

(10) Arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra å utføre arbeid utover avtalt arbeidstid når vedkommende av helsemessige eller vektige sosiale grunner ber om det. Arbeidsgiver plikter også ellers å frita arbeidstaker som ber om det, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre.

(11) For overtidsarbeid skal det betales et tillegg til den lønn arbeidstakeren har for tilsvarende arbeid i den alminnelige arbeidstiden. Tillegget skal være minst 40 prosent.

(12) Arbeidsgiver og arbeidstaker kan skriftlig avtale at overtidstimer helt eller delvis skal tas ut i form av arbeidsfri på et avtalt tidspunkt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...