Gå til innhold

Alkohol er det suverent mest giftige stoffet for et foster.


Eplejuice Fødeklar

Anbefalte innlegg

- Vinflasker bør merkes på samme måte som røykpakkene, sier Ann-Mari Brubakk.

 

Brubakk er professor i barnesykdommer og barnelege ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

- Gamle estimater mente at 1 av 1000 barn fikk skader av alkohol, mens ny forskning fra Frankrike og USA viser at det kan være så mange som 1 av 100 barn som får skader. I USA har man da også innført advarsler på vinflaskene, og oppslag der det serveres alkohol.

Bare i Trondheim mener Brubakk at det blir født 30-40 barn med skader på fosterets hjerne og nervesystem. Dette vil gi barnet vansker, men ikke i så stor grad at det kommer under betegnelsen Føtalt Alkoholsyndrom (FAS).

- Alkohol er det suverent mest giftige stoffet for et foster. Det får innvirkning på hjernens utvikling helt fra starten, sier Brubakk.

 

http://www.fmr.no/flere-fostre-blir-skadet-av-alkohol.128715-10423.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Hos de fleste voksne mennesker vil ikke ett glass vin eller en øl oppleves som en stor mengde alkohol, og kroppen er i stand til å håndtere denne alkoholkonsentrasjonen uten problemer. Et lite foster under utvikling vil imidlertid merke promillen i mye større grad. For eksempel er til og med relativt små mengder alkohol tilstrekkelig til å gjøre et foster bevisstløs. Fosterets lever er ikke utviklet nok til å bryte ned alkoholmolkylene, og blodtilførsel og næringsopptak svekkes. Alt dette skjer på et tidspunkt der barnets grunnlag for senere fungering dannes, ved at celler dannes og knytter seg til hverandre i et komplekst nettverk. Forskning viser at alkohol forstyrrer denne prosessen, og hindrer fosteret i å vokse som det skal.

 

Fosteret påvirkes også lenge etter at mors kropp har brutt ned alkoholen. Alkoholen passeres gjennom til fostervannet, som fosteret igjen drikker, tisser, osv. Selv om mor ikke lenger merker noe til alkoholen, vil fosteret altså kjenne bakrusen i lang tid.

 

http://www.bevissteforeldre.no/pages/gravid_u.aspx?nr=29

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alkohol kan skade fosteret. Inntak sent i svangerskapet kan være like skadelig som tidlig. Det er usikkert om det finnes en nedre, ”sikker” grense for skader på fosteret. Gravide anbefales total avholdenhet fra alkohol. Hvis den gravide inntar alkohol under svangerskapet, kan barnet bli født med såkalt føtalt alkoholsyndrom. Disse barna har hjerneskader og misdannelser.

 

Sosial- og helsedirektoratet har utgitt en ekspertrapport om alkohol og graviditet. Offisielle tall for alkoholskader blant nyfødte synes i dag å være for lave. Den norske mor- og barnundersøkelsen kartlegger alkoholbruk hos gravide og eventuelle følger for barnet.

 

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_5565&MainArea_ 5661=5565:0:15,2907:1:0:0:::0:0&MainLeft_5565=5544:43211::1:5569:5:::0:0

 

Rapporten kan man laste ned her:

 

http://www.shdir.no/publikasjoner/rapporter/alkohol_og_graviditet_22882

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...