Gå til innhold

Noen som vet forskjellen mellom instumentel betinging og klassisk betinging? Klarer bare ikke finne ut av det...


Gjest MMJ

Anbefalte innlegg

Er det bare det at ved klassisk betinging lærer man passiv og med instumentel betinging så må man være aktiv for å lære?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Klassisk: Et stimuli knyttes til et annet, passivt ja.. Instrumentell: Stimuli kobles til en respons, en aktiv handling...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner virkelig ikke hvordan jeg skal klare å skrive 2,5 side om dette, hehehe :) Tusen takk for *ale*!!

 

Får vel skrive litt om Pavlov og thorndike.... må jo være det det siktes til??

 

Har fått 22 eksamensoppgaver, vi får 4 av dem, så må lære meg disse her.... pfjuuuhh.....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De er vel de mest kjente eksemplene på dette ja:)

Men google litt så finner du sikkert annet forskningsmateriell som kan gi litt inspirasjon....

 

Lykke til:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det her skrev jeg i en kortoppgave om klassisk og operant (instrumentell) betinging.. Kanskje du skjønner mer da..

 

Klassisk betinging handler om stimuli, reflekser og følelser. Dette fenomenet ble studert av Pavlov på begynnelsen av 1800 tallet, og har sitt utspring derifra. Egentlig skulle han studere hundenes fordøyelsessystem, men ble så fasinert av at hundene siklet med engang de oppdaget mat, så han begynte å studere dette i stedet.

Han fant også ut at ved å lage en lyd mens man gir hundene mat, vil føre til spyttproduksjon når hundene ved en senere anledning hører denne lyden. Dette kalles ubetinget stimulus fordi den alltid utløser en refleks. Maten som hundene får er en ikke lært ubetinget stimulus og lyden hundene hører er derimot en betinget stimulus.

 

Operant betinging er læringsmetoder som ikke handler om reflekser og viljestyrt atferd.

I denne læringsmetoden lærer man av de konsekvensene tidligere erfaringer har gitt oss. Si at hundene etter hvert lærte seg til at dersom de setter seg når vi sier ”sitt”, så får de en godbit, er dette operant læring. Hunden setter seg for å få godbiten.

 

Altså klassisk betinging har med reflekser å gjøre og operant betinging har med målrettet atferd å gjøre, altså noe vi gjør for å oppnå noe.

 

Forskjellen vil også være ved det at ved klassisk betinging utløses det av en bestemt stimuli. Ved operant atferd er denne utført.

 

Om man opplever negative eller positive sanksjoner utifra en erfaring av klassisk betinging har dette ingenting med hvordan vi vil oppfører oss neste gang dette skjer å gjøre. Denne atferden er ikke viljestyrt, men derimot styrt av reflekser. Om noen forsøker å stikke deg på øyet med en penn, vil du automatisk blunke, og dette vil du gjøre igjen og igjen.

Ved operant betinging er atferden din viljestyrt. Altså du lærer underveis og av dine erfaringer og konsekvenser. Vet du at du får en god følelse dersom du gir mannen din en klem, ja, da vil du gjøre dette igjen og igjen. Du vil gjøre mer av den atferden som forsterkes og mindre av den som straffes.

 

I all hovedsak går det utpå at klassisk betinging har med reflekser å gjøre, altså ikke iljestyrt atferd. Som f.eks at du blunker dersom noen tar nær øyet ditt.

Og operant betinging er da viljestyrt. Man gjentar den atferden som har ført noe godt med seg, og som har blitt forsterket.

 

Skjønner??

 

Det står myye på denne linken her:

http://www.canis.no/bibliotek/artikler.php?id=179

 

Lykke til!

 

Klem

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...